Використання засобів віртуальної реальності для релаксації вагітних та породіль: результати пілотажного дослідження - Баришнікова , Валерія Валеріївна (Insight: the psychological dimensions of society, 2022)
Сучасна методологія психологічного супроводувагітних представлена багатьма ефективнимизасобами і напрямками роботи, але вони переважно сфокусовані на допологовому періоді. Допомога психолога безпосередньо в процесі пологівускладнена об’єктивними чинниками, в першучергу – браком підготовлених спеціалістів, якіможуть бути постійно присутні у пологовій заліта працювати у взаємодії з лікарями і породіллями.Тому викликають інтерес засоби, що можуть бутинадані пацієнтам в аудіо- чи відеоформаті післяпопереднього інструктажу. Зокрема, великі перспективи має застосування технологій віртуальноїреальності, що занурюють людину в імерсивнийтерапевтичний простір. Вони активно використовуються для полегшення процедурного та гострогоболю в педіатричних, онкологічних, опікових відділеннях, але досі мало представлені в акушерськійпрактиці та перинатальній психології. Мета цієїроботи – представити попередні результати впровадження ВР-релаксації на етапі перейм у жінок, що народжують вперше. Методи. Методика керованоїрелаксації була розроблена спеціально для потребвагітних і містила вербальні інструкції для глибокого м’язового розслаблення, керовану візуалізацію для посилення слиновиділення та позитивнінавіювання щодо результату пологів, а також 3Dвідео та музичний супровід. До експериментальноїгрупи увійшли 49 учасниць, які використовувалиВР-окуляри з програмою релаксації під час перейм;контрольну групу склали 43 жінки, що народжували традиційним способом, залучаючи всі іншіпослуги пологового відділення. Результати включають дані медичних карток (тривалість пологів,використання анестезії, стан дитини за шкалоюАпгар) та опитування жінок щодо пережитого досвіду через 24-48 годин після пологів. Порівняльнеаналізування підтвердило достовірне зменшеннявикористання знеболювальних препаратів, тривалості пологів, інтенсивності та неприємностіпологового болю; збільшення здатності розслабитися між переймами, а також кращі оцінки стануновонароджених. Важливим є суттєве зростаннязагальної задоволеності пологами та бажаннянароджувати знову в експериментальній групі.Ефективність технології підтверджує теорію психогенного походження пологового болю, а отже –корисність психологічного підходу до керуванняним. Зроблено висновки щодо ефективності втручань, заснованих на м’язовій релаксації породільв поєднанні з технологіями віртуальної реальності. Представлена технологія повністю готова дозастосування в практиці пологових відділень.
Keywords: пологовий біль, стрес вагітних, страх пологів, психологічний супровід породіль, нефармакологічні методи знеболення, імерсійна аналгезія