Вплив емоцій та емоційних станів на вибір стратегій подолання бойового та військово-професійного стресу - Храбан , Тетяна Євгенівна; Сілко , Олексій Вікторович (Insight: the psychological dimensions of society, 2022)
Метою є дослідження такої характеристики емоційного інтелекту курсантів військового інституту,як здатність розпізнавати емоції, а також оцінитипередбачуваність вибору стратегій подолання бойового та військово-професійного стресу в залежностівід типу емоцій. Методи і матеріали. Дослідженняпроводилося у квітні 2022 року серед курсантів третього курсу Військового інституту телекомунікацій та інформатизації, які навчаються за спеціальністю“Військове управління”. На першому етапі дослідження було здійснено активацію переживань курсантів за допомогою кататимних імагінацій (продукування образів) – їм було запропоновано намалюватисимволічні образи їх переживань. На другому етапібули використані інструменти самозвіту – курсантам було запропоновано описати емоції, які вонивідчувають з приводу пережитих подій та ті заходи,які вони вживають, щоб створити баланс між собоюі зовнішньою ситуацією. Отримані результати булиопрацьовані за допомогою дескриптивного і кореляційно-регресійного аналізу. Результати. З’ясовано,що 22.0% курсантів продемонстрували нездатністьрозібратися у своїх емоціях та почуттях – вони незмогли назвати свої емоції з приводу пережитихподій та намалювати символічні образи їх переживань. 78.0% курсантів зуміли визначити свої емоції.Курсанти відчували емоції, які мають складні структури, але у яких можна було виділити такі базовікомпоненти: “тривога”, “гнів”, “апатія”, “надія”. Усьогобуло названо тридцять два видів емоцій та емоційнихстанів, що може свідчити про ясне розуміння курсантами свого емоційного стану та тих емоцій, під впливом яких вони перебувають. Вибір копінг-стратегійздійснювався курсантами на основі оптимістичної/песимістичної інтерпретації стресової ситуації.Висновки. На спроможність військовослужбовціврозпізнавати свої емоції впливають такі чинники:1) невід’ємною частиною та ключовим нормативнимкомпонентом військової субкультури є придушенняемоцій та уникнення переживань; 2) існує небезпекаповсякденного бойового та військово-професійногостресу, що пов’язано зі специфікою військової діяльності; 3) ймовірність виникнення в умовах бойовогота військово-професійного стресу особливого психологічного стану алекситимії; 4) ризик розвиткув умовах бойового та військово-професійного стресупсихологічного стану емоційної бурі або емоційногостану моральної втоми, пригніченості та байдужостідо того, що відбувається. Тому, вивчення емоційногоінтелекту військовослужбовців потребує розробкиспеціального інструментарію. Між емоціями, щопереживають військовослужбовці під час бойовогота військово-професійного стресу і вибором стратегій подолання стресу існує значуща кореляція.
Keywords: бойовий та військово-професійний стрес, емоції, стратегії подолання стресу, емоційний інтелект