Роль пропаганди у формуванні смислових конструктів особистості - Галян , Ігор Михайлович (Insight: the psychological dimensions of society, 2022)
Метою публікації є аналізування деяких механізмів та засобів російської пропаганди як технологіїінформаційно-психологічного впливу та особливостей її реалізації в умовах російсько-українськоївійни. Методом дослідження є теоретичне аналізування, що уможливило розуміння деяких механізмів зміни смислових конструктів особистості, щозастосовуються російською пропагандою в інформаційно-смисловій війні. Результати. Описано станрозвитку проблеми інформаційно-психологічноговпливу представниками соціології, психологіїта журналістики. Висвітлено особливості пропаганди як інструменту інформаційно-смислової війни, виокремлено чинники її успіху в російськомовному середовищі. Розкрито деякі механізмизміни смислових конструктів особистості засобамипропаганди. Запропоновано можливі шляхи протидії пропаганді в українському суспільстві. Висновки. Інформаційно-смислова війна спрямована на зміну інтерпретацій фактів, на деструкцію реальності, вплив на свідомість реципієнтів задля формування необхідної суспільної думки. Ефективність пропаганди залежить від готовності людейсприймати відповідні наративи. Інструментомсмислової війни є пропаганда, що прагне забезпечити людині відчуття “онтологічної безпеки”.Нестійке почуття онтологічної безпеки у громадян пропаганда прагне “стабілізувати” власниминаративами, що “допомагає” їм повернутися дозвичної рутинності, а відтак віднайти готові кліше,які створюють відчуття захищеності. Механізмомзміни смислових конструктів в російській пропаганді є апелювання до етнічності. Домінуючи надособистістю вона породжує колективну безвідповідальність та є підґрунтям для розвитку властивоїросії нацистської суспільної свідомості. Протидієюпропаганді є подача правдивої інформації, інтелектуальні дискусії, розвинене автономне критичнемислення тощо.
Keywords: інформаційна війна, психологічний вплив, деструкція реальності, онтологічна безпека, пропаганда, ідентичність, демографічний ефект