Скажи, хто твій улюблений політик, і я скажу, хто ти: психологічні чинники образу ідеального політичного лідера українців - Кривенко , Ірина Степанівна; Гринишин , Наталія Олександрівна (Insight: the psychological dimensions of society, 2022)
Сучасна ситуація в українській політиці є резонансною у контексті полярного ставлення громадськості до владної верхівки, причому це ставлення має виразний емоційний компонент. Відтак, розуміння специфіки образу ідеального політика є важливим для стабілізації психологічного клімату в суспільстві. Метою статті є вивчення психологічних якостей виборців у контексті їх уявлень про ідеального політичного лідера. Методи. Ґрунтуючись на теоріях ідентифікації з політичним лідером, проєкції особистих рис на політиків та ін. було проведено емпіричне дослідження, в ході якого з’ясовано ієрархічну структуру образу ідеального політичного лідера (на основі модифікованого прикметникового тесту характеристик політиків), та встановлено зв’язок її компонентів з рівнем диспозиційного оптимізму, особистісного нарцисизму та напруженості захисного механізму проєкції виборців. Результати і дискусія. Зазначено, що уявлення про ідеального політика в українському суспільстві характеризують його у площині рис макіавеллізму, харизматичності, професійності та іміджевості. Перший аспект має найбільше навантаження в факторній структурі та особливо велику роль йому відводять представники електорату з високим нарцисизмом. Це вказує на бажаність такого лідера, який буде успішно вирішувати завдання і досягати бажаного результату, а також підтверджує теорію ідентифікації з лідером. З’ясовано, що харизма лідера набуває тим більшого значення, чим вищий в людини диспозиційний оптимізм. Сильне напруження захисного механізму проєкції вказує на деяке знецінення ролі професіоналізму та іміджу в образі політика, та підкреслення ваги його харизми, що демонструє ігнорування зовнішніх, явних ознак політичного лідерства на користь бажаних. Висновки. Отримані результати поглиблюють розуміння ролі психологічних чинників у формуванні політичних преференцій.
Keywords: образ ідеального політичного лідера, чинники політичного вибору, проєкція, ідентифікація з лідером, макіавеллізм, харизма.