Компонентна структура задоволеності роботою у медичних працівників з різними умовами праці - Вельдбрехт , Олена Олександрівна; Бовдир , Олена Сергіївна; Самкова , Олеся Миколаївна (Insight: the psychological dimensions of society, 2021)
Сьогодні професія розглядається як важлива частина особистості, що має сприяти її саморозвитку, задовольняти рядсоціальних та екзистенційних потреб.Мета статті – розкрити діагностичні можливості опитувальника задоволеності роботоюв індивідуальному консультуванні та моніторингу організаційного простору. Методи:представлено оригінальний інструментз доведеною валідністю та надійністю, щоскладається з 38 пунктів – складових роботи(процесу, умов реалізації, результатів), якіпредставляють потреби особистості, реалізовані у професійній діяльності. Він дозволяє оцінити п’ять компонентів задоволеності: ресурсність простору, організованість праці, балансроботи і життя, соціальну цінність праці,простір професійної самореалізації. Якіснийаналіз окремих пунктів демонструє провіднімотиватори діяльності, фрустровані потребита “точки болю” працівників. Проаналізованорезультати діагностики 104 представників медичних професій зі стажем 3-35 років:55 фельдшерів та лікарів швидкої допомоги,26 працівників приватної клініки, 23 волонтери. Результати порівняльного аналізуваннягруп показали, що залежно від умов діяльності, представники різних колективів достовірно відрізняються складовими задоволеності роботою. Ця своєрідність є ключем допобудови програм соціально-психологічної підтримки працівників, навчальних заходівта організаційних втручань. Групові профілізадоволеності дають можливість об’єктивнооцінити індивідуальні результати окремихчленів колективу. Це фон, на якому розгортається суб’єктивне сприйняття професійногожиття; загальні чинники можуть пом’якшитиабо загострити наявні проблеми. Спільнимиособливостями вибірки виявилась незадоволеність матеріальною і нематеріальною винагородою за роботу, усвідомлення соціальноїкорисності праці, постійне вдосконаленнякваліфікації. Висновки підкреслюють, щорізні професійні групи суттєво відрізняютьсяза переліком проблемних аспектів роботита їх інтенсивністю. Регулярний моніторингколективів з використанням опитувальника задоволеності працею дозволяє вчасно реагувати на ці проблеми, забезпечуючи психологічне благополуччя фахівців.
Keywords: мотивація професійної діяльності, фрустрація, професійні стреси та вигорання, психологічне благополуччя, організаційне консультування, організаційний простір