Вікові та ґендерні особливості зв’язку емоційної оцінки рекламних відеороликів і показників інтелекту учнів старших класів та студентів - Коллі-Шамне , Анжеліка Володимирівна; Токарева , Наталя Миколаївна (Insight: the psychological dimensions of society, 2021)
Стаття присвячена емпіричному дослідженнюодного з вимірів проблеми взаємозв’язку інтелектута емоційної оцінки особистості. Метою статтіє дослідження вікових та ґендерних особливостейвербального, математичного, просторового інтелекту в підлітковому та юнацькому віці, а такожвстановлення зв’язку з особливостями емоційноїоцінки рекламних роликів учнями та студентамирізної статі. Означене зорієнтувало дослідженняна такі проблемні напрямки: встановлення вікових та ґендерних особливостей індексів інтелектуучнів старших класів віком 15-17 років (N=47)та студентів закладу вищої освіти віком 19-21 років(N=49); визначення зв’язку вербального, математичного та просторового інтелекту респондентівдвох вибірок (підлітки-юнаки, хлопці-дівчата)з емоційною оцінкою ними рекламних відеороликів. Методи. Розв’язування дослідницьких завданьпередбачало використання двох методик: “Тестуструктури інтелекту” Р. Амтхауера та методикисемантичного диференціалу Ч. Осгуда. Результати.Встановлено більш високий рівень розвитку вербального та математичного інтелекту у студентівпорівняно з учнями старших класів. Констатованобільш високий рівень розвитку вербального інтелекту у дівчат і більш високий рівень розвиткупросторового інтелекту у хлопців. Виявлено значущі кореляційні взаємозв’язки емоційної оцінкирекламних роликів з ґендерними та віковими особливостями інтелектуальних здібностей. Значеннянезалежної змінної “стать” є більш сильним порівняно з незалежною змінною “вік”, що з’ясованопереважно у зв’язку математичного та просторового інтелекту хлопців і дівчат з оцінкою нимиреклами. Визначено, що найбільш привабливимидля респондентів є музичні рекламні ролики заучасті акторів, наявністю сюжетної лінії та елементами драматургії, а також ролики з використаннямкомп’ютерних спецефектів.
Keywords: когнітивні здібності, вербальний інтелект, математичний інтелект, просторовий інтелект, реклама, семантичний диференціал