Перфекціонізм як феномен розвитку особистості сучасного студента - Мелоян , Анаіт Едуардівна; Белозьорова , Рената Олегівна; Шелепун , Альона Станіславівна (Insight: the psychological dimensions of society, 2021)
У статті досліджено перфекціонізм як психологічнеявище, що поєднує прагнення суб’єкта до досконалості, досягнення високих особистісних моральних,естетичних, інтелектуальних стандартів. Проаналізовано теоретичні дослідження перфекціонізмунауковців. Досліджено генезис перфекціонізму особистості. Виявлено, що на розвиток перфекціонізму впливає система мотивів, інтересів, потреб,які тісно пов’язані між собою такими чинниками,як цінності, ідеали, настановлення та переконання.Здійснено порівняння психологічних особливостейосіб зі схильністю до перфекціонізму та психологічних особливостей осіб не схильних до перфекціонізму. Визначено, що перфекціоністська орієнтаціяпервісно має соціально-приписаний характер. Встановлено, що на формування перфекціоністськихтенденцій активно впливає соціальне оточення.Метою статті є висвітлення результатів дослідження прояву перфекціонізму серед студентськоїмолоді. Методами дослідження є тести зі стандартизованими анкетами, опитувальники, кількіснеаналізування. Загальна кількість респондентів, яківзяли участь у експерименті, складає 50 студентів, з них 11 юнаків та 39 дівчат. Результати. Встановлено, що для студентів з вираженими показниками перфекціонізму характерні такі вольовіякості, як відповідальність, уважність, здатністьглибоко занурюватися в роботу. Проте вони маютьнизькі показники за такими вольовими якостями,як рішучість і наполегливість. Для перфекціоністів характерна занижена самооцінка, особливо цестосується інтелекту, характеру, здібностей, впевненості та самостійності з максимально високоюрозбіжністю рівня самооцінки та рівня домагань.До індивідуально–типологічних якостей такихстудентів віднесено екстравертованість, спонтанність, низький рівень лабільності й тривожності,високу самооцінку. Співвідношення показниківсамооцінки та рівня домагань має помірний характер. Висновки. Проведене дослідження вказує наіснування значного відсотка студентів, що маютьвисокий та низький рівень прояву перфекціонізму.Студенти з високим показником перфекціонізмухарактеризуються схильністю до встановленнянереалістично високих стандартів, компульсивнимустремлінням до недосяжного та оцінкою своєїцінності лише в результаті продуктивності. Вонистановлять групу ризику з точки зору розвиткув подальшому негативних психоемоційних станів.
Keywords: самооцінка, студентська молодь, ідеал, особистість, дезадаптивність