Психологічне благополуччя та патерни онлайн-поведінки користувачів соціальних мереж у повсякденності та під час пандемії COVID-19 - Гудімова , Алісар Халєдівна (Insight: the psychological dimensions of society, 2021)
Соціальні мережі є невід’ємною складовою життякожної людини, забезпечуючи задоволення потребу приналежності та релаксації. У період прогре-сування пандемії COVID-19 необхідність у соціа-лізації зростає, внаслідок чого підвищується сту-пінь залученості користувачів. Мета: теоретичнообґрунтувати отримані результати емпіричногодослідження зв’язку типу використання соцме-реж з психологічним благополуччям користувачів(N = 516) у звичайному житті та в умовах всесвітньоїпандемії. Методи: стандартизовані валідні психо-діагностичні методики, авторська анкета, кореля-ційний та факторний аналізи. Результати: Прове-дене дослідження дозволило встановити наступнііндивідуальні особливості поведінки юних корис-тувачів у соціальних мережах у різних життєвихобставинах. Однією з дослідницьких гіпотез було припущення, що через обмеження можливостіспілкуватися та зустрічатися з друзями та близь-кими у період самоізоляції, збільшиться частка вір-туальної комунікації. За час карантину юнаки, які в звичайному житті, віддають перевагу переглядурізноманітних відео-роликів та читанню постів,тобто пасивному використанню, ніж спілкуванню.Проведення часу за різними додатками соцмережє своєрідною копінг-стратегією, що стає тригеромформування соціально-мережевого розладу. Внас-лідок неконтрольованого використання соцме-реж в період самоізоляції юнаки наражаються назміни сну, переважно дисомнію. Під час карантинунадмірна залученість у соцмережі збільшується,призводячи до безсоння. Парні коефіцієнти коре-ляції скарг досліджуваних на “Негативні зміни сну”мають 16 високо достовірних зв’язків у діапа-зоні від r = .156 до r = .444 або ρ ≤ .015 – .0000.Висновки: Відсутність гігієнічного та контрольо-ваного проведення часу у соцмережах у звичайномужитті та під час самоізоляції провокує загостреннятривоги, апатії, пригніченого настрою та відчуттявідірваності від соціуму. Прагнення юнаків пере-нести вимушену ізоляцію без негативних пережи-вань призводить до надмірної онлайн-залученості.
Keywords: психологічне благополуччя, пасивне використання соцмереж, соцмережевий розлад, психічне здоров’я, ізоляція