Оцінка готовності суб’єкта до термінових дій з використанням варіацій завдань сенсомоторного реагування - Плохіх , Віктор Володимирович (Insight: the psychological dimensions of society, 2021)
Метою дослідження є визначення можливостейпоєднаного використання різних варіантів сенсо-моторного реагування для оцінки ефективностіпереорієнтування суб’єкта з однієї апперцептив-ної схеми дій на іншу. В емпіричному дослідженнізастосовано метод лабораторного експериментуз внутрішньосуб’єктним планом реалізації. Дослі-джуваними в експерименті були 66 студентів. Вико-ристовувалась комп’ютерна техніка. Досліджуванівиконували серії спроб простої сенсомоторної реак-ції, сенсомоторної реакції вибору та задачі “подвій-ного вибору”, в якій спочатку передбачалося опе-ративне визначення апперцептивної схеми дій,а потім – вибір варіанту дій. Результати. Встанов-лено суттєве зменшення часу реакції при збіль-шенні часу орієнтування в задачі “подвійноговибору” для одного і для трьох варіантів рішень(критерій Фрідмана відповідно: χ²r=300,65 (df = 5;p
Keywords: оперативний образ, установка, антиципація, апперцептивна схема, проста сенсо- моторна реакція, сенсомоторна реакція вибору