Емпатія як ресурс соціально-психологічної допомоги в системі чинників волонтерської діяльності - Коваль , Геннадій Валерійович; Спіцина , Лариса Валеріївна (Insight: the psychological dimensions of society, 2021)
Стаття присвячена аналізуванню ролі та місцяемпатії в специфіці соціально-психологічногозумовлення волонтерської діяльності. Метою дослі-дження є розкриття місця та ролі окремих складовихемпатії в системі чинників соціально-психологіч-ного зумовлення волонтерської діяльності. Методидослідження. Дослідження реалізовано шляхомзаповнення індивідуального бланку питальникаволонтера. Зокрема, для поточного дослідженнявикористано дані, які було отримано за результа-тами опрацювання методик: “Міжособистіснийіндекс реактивності” (“IRI”) М. Девіса та “Портрет-ний питальник цінностей” (“PVQ”) Ш. Шварца.А також характеристик гендерно-вікової приналеж-ності респондентів. Вибірку дослідження склали302 волонтери, віком від 17 до 80 років з понад 15-ти міст України. Результати. Показано наявністьстатистично достовірних відмінностей між вибір-кою волонтерів та окремими нормативними вибір-ками стосовно розбіжностей за більшістю показни-ків методики “IRI”. Відтворено складну структурувзаємозв’язків між окремими складовими емпатіїта ціннісно-мотиваційними тенденціями волонтера.Крім того, було встановлено наявність гендерно-ві-кових відмінностей між волонтерами щодо уста-новлених взаємозв’язків між складовими емпатіїта ціннісно-мотиваційними тенденціями. Висновки.Виявлено особливості емпатії, що виступають ваго-мим складником в системі чинників соціально-пси-хологічного зумовлення волонтерської діяльностіта дозволяють установити взаємозв’язок з систе-мою індивідуальних цінностей волонтера, йоговіковою та гендерною приналежністю. Зокрема,спостерігається взаємозв’язок між індивідуальнимиціннісно-мотиваційними тенденціями та тим емпа-тійним ресурсом, яким володіє волонтер у ситуаціїдопомоги. Перспективу розробки висвітленої про-блематики складає подальше дослідження та адап-тація методики “IRI” для україномовної вибірки.
Keywords: емпатія, індивідуальні цінності, волонтерський рух, гендерно-вікові відмінності, мотивація