Харчова поведінка як форма самоставлення - Кокоріна , Юлія Євгенівна; Псатій , Алла Володимірівна (Insight: the psychological dimensions of society, 2021)
Стаття фокусується на вивченні самоставленняособистості та типу харчової поведінки. За допо-могою кореляційного, порівняльного та якісногоаналізу здійснюється спроба зрозуміти тип харчо-вої поведінки з формою ставлення особистості досебе. Отримані результати допомагають кращомурозумінню і диференціації становлення людини,що виражається через самоставлення і його дери-вати, які формують Я-концепцію особистості. Доз-воляє у подальшому впровадити цей досвід у пси-хокорекційну допомогу людині, зокрема: скластипрограму корекції самоставлення особистості,що, у свою чергу, допоможе збалансувати її хар-чову поведінку. Метою є вивчення типу харчовоїповедінки та співвідношення його зі ставленнямлюдини до себе. У ході дослідження були застосо-вані наступні методи: кореляційний, порівняль-ний та якісний аналіз, тести зі стандартизованими анкетами. За допомогою порівняльного та якісногоаналізу було проаналізовано три типи харчовоїповедінки та порівняно з особливостями самос-тавлення особистості. Встановлено, що ключо-вими шкалами, за якими диференціюються групи,є: шкала S “глобальне самоставлення” (р≤.029)та шкала “самоприйняття” (р≤.039). При порівняль-ному аналізі отриманих даних експериментальноїта контрольної груп було встановлено, що харчоваповедінка для респондентів експериментальноїгрупи (із порушенням харчової поведінки) відріз-няється більшою напругою по двох типах: емо-ційному та екстернальному типам харчової пове-дінки. Дослідження фактору “самоставлення”, якийє структурним компонентом “Я”,також виявляє від-мінності між двома групами. Зроблено висновок,що порушення харчової поведінки тісно пов’язанозі збалансованістю структурних компонентів Я,таких як: самоставлення, самоприйняття, самоінте-рес, які, в свою чергу, впливають на психоемоційнийстан людини. Отримані результати дослідженнядоцільно операціоналізувати в психокорекційнихі психопрофілактичних програмах в рамках роботиз порушенням харчової поведінки особистості.
Keywords: емоційний тип харчової поведінки, екстернальний тип харчової поведінки, обмежу- вальний тип харчової поведінки, самоставлення, особливості самоставлення, експериментальна група, контрольна група