Розвиток сенсорно-перцептивних процесів психіки в умовах норми та органічної патології (ДЦП) - Романенко , Оксана Вікторівна (Insight: the psychological dimensions of society, 2020)
Актуальність проблеми вивчення сенсорно-пер-цептивних процесів психіки зумовлена необхідні-стю пошуку шляхів стимулювання активності дітейу сучасних умовах буття, а також удосконалення діа-гностики та корекції цих процесів у дітей з особли-вими потребами, як первинних у структурі дефекту. Мета статті полягає в теоретичному вивченніта емпіричному дослідженні особливостей роз-витку сенсорно-перцептивних процесів психікив умовах норми та органічної патології (ДЦП). Наоснові розгляду онтогенетичного аспекту вивченнясенсорно-перцептивних процесів здійснено порів-няльний аналіз їхнього розвитку при органічномуураженні мозку. Визначено, яким чином під впли-вом цих процесів формуються ефекти інших рівнівпсихіки, як змінюється кожний з них і їх взаємодіяв ході психічного розвитку дитини. Представлено результати дослідження такого показника роз-витку сенсорно-перцептивних процесів, як точ-ність виконання окомірних завдань. Аналізуваннякількісних показників вказує на те, що в порівнянніз дошкільним віком точність окоміру в молодшихшколярів підвищується, але характеризуєтьсянестійкістю в залежності від виду завдання. В цьомувіці діти вже здатні встановлювати відношеннярівності та нерівності між об’єктами, але водночаспоказники динаміки поки що не досягають точ-ності, як у дорослих. Окрім достовірних розбіж-ностей у точності окоміру, виявлено більшу неод-норідність групи дітей з церебральним паралічему порівнянні зі здоровими дітьми як у дошкільному,так і молодшому шкільному віці. Це дає підставиприпустити, що розвиток окоміру має індивіду-альні властивості в дітей та пов’язаний із процесомприродного дозрівання. На індивідуальні вимірю-вальні особливості дітей накладаються різнома-нітні порушення сенсорно-перцептивної сфери приДЦП, зокрема, різний ступінь узгодженості роботируки та ока. Висновок. Урахування індивідуальноїспецифіки психічного розвитку дитини щодо спів-відношення узгодженості зорово-рухових функційсприятиме визначенню відповідних засобів корек-ції та створенню оптимальних умов предметної,навчальної та трудової діяльності.
Keywords: психічний розвиток, сенсор- но-перцептивні процеси, антиципація, окомір, діти з церебральним паралічем