Дослідження психолого-педагогічної типологізації затримки психічного розвитку школярів - Прохоренко , Леся Іванівна; Костенко , Тетяна Миколаївна (Insight: the psychological dimensions of society, 2020)
У дослідженні представлено аналізування затримкипсихічного розвитку школярів. Окреслено, що дослі-джуваний стан охоплює усю психічну сферу дитиний відображається в особливостях розвитку пізна-вальних процесів, недоліках мовлення, незрілостіскладних форм поведінки, недоліках цілеспрямова-ної діяльності на тлі надмірної виснажуваності, пору-шеннях працездатності, енцефалопатичних розладах.Мета – теоретично обґрунтувати і реалізувати психо-лого-педагогічну типологізацію затримки психічногорозвитку школярів; розкрити ключові шляхи органі-зації та оптимізації навчання дітей з різними типами затримки психічного розвитку; сформувати рекомен-дації щодо найоптимальнішої траєкторії вибору дляних навчального закладу. Методи дослідження –аналізування та узагальнення принципово важливихаспектів реформування освіти осіб з особливимипотребами. Для дефініції затримки психічного роз-витку школярів використано кластерний аналіз мето-дом k-середніх, для визначення взаємозв’язку міжмотиваційним, операційним та рефлексивно-оцін-ним компонентами навчальної діяльності засто-совано метод кореляційного аналізу r-Пірсона прир≤0.01; р≤0.05. Акцентовано увагу на поступі інклюзіїв цілому, діяльності інклюзивно-ресурсних центрів(ІРЦ), дошкільної і переддошкільної ланок освітидітей з особливими потребами і, реалізації можли-востей таких дітей в освітньому середовищі. Результати. Встановлено, що ієрархія порушень психічнихфункцій при затримці психічного розвитку інша, ніжпри розумовій відсталості. Показано, що при затримціпсихічного розвитку недосконалим є не власне мис-лення, зокрема здатність до абстрагування та уза-гальнення, а дефіцитарність “передумов” мислення,тобто когнітивних процесів: пам’яті, уваги, просторо-вого гнозису, інших вищих коркових функцій, темпупсихічних процесів. Висновки. Обґрунтовано і дове-дено, що важливе значення для забезпечення ефек-тивної інтеграції дітей з особливими освітніми потре-бами у навчальний заклад має правильно визначенаосвітня траєкторія дитини з огляду на її психічні мож-ливості та навчально-пізнавальні здібності.
Keywords: типологізація, інклюзія, пізна- вальні процеси, освітня траєкторія дитини, інклю- зивно-ресурсний центр