Дослідження особливостей прояву еготизму молодшого школяра у спілкуванні з ровесниками - Радул , Ірина Геннадіївна; Гундаренко , Олена Володимирівна; Ковальчик , Марлена Мірослава (Insight: the psychological dimensions of society, 2020)
Мета емпірично дослідити рівень еготизму молод-шого школяра як мовленнєвої форми особистісногоегоцентризму під час їх взаємодії з ровесниками. Методи. Під час вивчення еготизму як мовленнєвоїформи особистісного егоцентризму використовувався теоретичний аналіз і систематизація наукових літе-ратурних джерел з проблеми дослідження. З метою дослідження феномену еготизму діалогічного мовлення – “Методика дослідження еготизму”, а з метоювстановлення взаємозв’язку між еготизмом та доміну-ючою формою особистісного егоцентризму – “Мето-дика дослідження егоцентризму під час взаємодії”Т. Пашукової та відкрите невключене спостереження. Результати. Особистісний егоцентризм відобра-жає позицію людини по відношенню до оточуючогосвіту, характеризується зосередженістю на своїйпозиції або власному індивідуальному “Я”. Особи-стісний егоцентризм може проявлятись у поведінцілюдини, манері міркування, семантиці мови у виглядіеготизму і ретрофлексії. В своїй роботі ми визнача-ємо еготизм – як прагнення людини розповісти просебе, згадати про свої переваги в противагу іншим,збільшуючи цим власну значущість. Через еготизмвідбувається самопрезентація свого “Я”. Висновки. Встановлено, що учні перших та других класів демон-струють високий рівень еготизму, а учні третіх та чет-вертих класів – середній. Тобто, під кінець молодшогошкільного віку знижується прагнення говорити лишепро себе, презентувати співрозмовнику лише власнуперсону. З віком та набуттям соціально-психологіч-ної компетенції, відбувається тенденція до зниженняеготизму в молодшому шкільному віці як прагненняучнів презентувати власну персону під час розмовиз партнером по спілкуванню. Виявляється контрольсвоєї еготичної мови та прояв зацікавленості особою,яка виступає партнером по спілкуванню. Домінуючоюформою особистісного егоцентризму молодшого шко-ляра є екстравертована форма.
Keywords: діалогічне мовлення, еготизм, молодший школяр, екстравертована форма, інтро- вертована форма, особистісний егоцентризм, ретрофлексія, спілкування