Структурно-функціональна модель професійної реадаптації внутрішньо переміщених осіб - Бочелюк , Віталій Йосипович; Панов , Микита Сергійович (Insight: the psychological dimensions of society, 2020)
Мета статті – розробити й обґрунтувати структурно-функціональну модель професійної реадаптації безробітних, що належать до категорії внутрішньо переміщених осіб. Методи. У процесі дослідження використано комплекс методів, зокрема аналіз законодавчих і нормативно-правових документів, які визначають права й обов’язки внутрішньо переміщених осіб, наукової літератури з проблеми дослідження для визначення стану розроблення порушеного питання та методологічних і теоретичних засад дослідження; узагальнення й систематизації з метою формулювання висновків; моделювання для створення структурно-функціональної моделі. Для ефективного здійснення корекційно-реабілітаційної роботи з безробітними з категорії внутрішньо переміщених осіб обрано методики, що презентують психосоціальну модель реабілітації (Н. Сарджвеладзе), модель ненасильницького спілкування (М. Розенберг) та психосоціальну модель розвитку стійкості (М. Еувема). Результати. У процесі створення структурно-функціональної моделі професійної реадаптації безробітних з переліку внутрішньо переміщених осіб сформульовано концепцію, яка мала трирівневу структуру: методологічний рівень, що розкриває взаємозв’язки наукових підходів у розв’язанні проблеми; теоретичний, що передбачав врахування здобутків сучасної соціальної психології у сфері соціальної реадаптації; практичний, у межах якого відбувалося розроблення змістового і процесуального забезпечення корекційно-реабілітаційної роботи. Спроектована структурно-функціональна модель містить такі компоненти: мету, завдання, зміст, методики й методи, очікуваний результат, які перебувають у безпосередніх функціональних взаємозв’язках. Розроблена модель складається з цільового (мета й завдання), теоретико-методологічного (методологічні підходи, загальнонаукові і специфічні принципи), змістово-діяльнісного (зміст, форми, методи, засоби професійної реадаптації) і критеріально-результативного (комплексна методика діагностики, критерії, показники та рівні професійної реадаптації) блоків. Висновки. У статті розроблено й обґрунтовано структурно-функціональну модель професійної реадаптації безробітних, що належать до внутрішньо переміщених осіб, позиційне розташування компонентів якої, по-перше, відображає послідовність розв’язання проблеми, а по-друге, логіку здійснення корекційно-реабалітаційної роботи. Доведено, що взаємодія та взаємозв’язок усіх визначених та схарактеризованих блоків забезпечує цілісність, дієвість та ефективність запропонованої моделі професійної реадаптації безробітних, які належать до внутрішньо переміщених осіб, а також спрямована на оптимізацію практичної діяльності фахівців, які здійснюють супровід зазначеної категорії громадян.
Keywords: безробітні, структурно-функціональна модель, вимушена міграція, соціальна реадаптація, блок