Рівень психологічної стійкості студента в умовах дистанційного навчання - Візнюк , Інесса Миколаївна; Поліщук , Анна Сергіївна (Insight: the psychological dimensions of society, 2020)
Метою статті є визначення особливостей психологічної стійкості в студентів під час дистанційного навчання за показниками їх успішності. Методи: аналізування, синтезування, систематизація, узагальнення, порівняння, конкретизація та психодіагностичні методики. За результатами дослідження емпірично встановлено зв’язок між рівнем сформованості психологічної стійкості та психосоматичним здоров’ям у дослідженні контрольної групи та аналогічними показниками в дослідженні експериментальної групи. Експериментальні дані показують суттєво вищу адаптованість осіб контрольної групи та їх раціональний підхід до життєтворення в умовах дистанційного навчання, що ґрунтовно значимо в превентивній роботі щодо забезпечення психологічного здоров’я населення України. Акцентовано увагу на активації розвитку особистісно-ціннісного ставлення студентів до психосоматичного здоров’я. Зазначено, що його сутність полягає у створені емоційно-комунікативного фону підтримки безпечної життєдіяльності особистості у кожного досліджуваного; у формуванні відповідних звичок і стратегій мислення, що додають винахідливість при подоланні стресу, керуючи постійність здорового способу життя, адекватну поведінку. У висновках показано, що в умовах навчального процесу еталонна контрольна (за традиційною формою навчання) та експериментальна (з елементами дистанційного навчання) групи, згідно похибки показників успішності, не мають суттєвої різниці, а отже, можемо вважати, що показники успішності є приблизно однаковими, стосовно дистанційного навчання.
Keywords: психологічна стійкість особистості авторський скрінкаст, дистанційне навчання, інформаційно-комунікаційна технологія, психологічне здоров’я