Інтеграція оцінки продуктивності співробітників зі стратегіями організаційного розвитку - Абдикалікова , Марта; Айкінбаєва , Гульден (Insight: the psychological dimensions of society, 2025)
Метою дослідження є визначення ефективності науково обґрунтованих методів оцінювання роботи співробітників у сучасних організаціях, зокрема у фармацевтичній промисловості. Дослідження спрямоване на інтеграцію процесу оцінки в стратегію розвитку організації, забезпечуючи узгодження як із внутрішніми, так і зовнішніми факторами середовища. Крім того, воно орієнтоване на вивчення корисності тестів jobEQ для вимірювання ставлення до роботи, мотивації та емоційного інтелекту. Методи. У дослідженні використано всебічний огляд наявної літератури з питань залучення працівників та оцінки продуктивності, з акцентом на виявленні прогалин у поточних методологіях. Огляд включає аналізування інструментів jobEQ, зокрема “Опитувальника ставлення та мотивації до роботи” (iWAM), “COMET” та “Опитувальника систем цінностей” (VSQ) для оцінки їх ефективності у прогнозуванні поведінки та продуктивності співробітників у різних контекстах роботи. Результати. Отримані результати показують, що, хоча існують різні методи оцінки залученості працівників, вони часто не враховують унікальні зовнішні та внутрішні фактори середовища організаційних структур. Тести jobEQ, зокрема “iWAM” та “COMET/ EQ”, надають цінну інформацію про стилі мислення співробітників, мотиваційні переваги та емоційний інтелект, що мають вирішальне значення для узгодження індивідуальної продуктивності з цілями організації. Висновки. Узагальнено, що інтеграція науково обґрунтованих методів оцінки ефективності співробітників зі стратегією розвитку організації має вирішальне значення для досягнення стратегічних цілей і підвищення загальної ефективності. Тести jobEQ пропонують перспективний підхід до вимірювання ключових аспектів залученості співробітників, але необхідні подальші дослідження для розробки інструментів оцінки, що повністю враховують складнощі як зовнішнього, так і внутрішнього середовища організації.
Keywords: трудова активність; мотивація; адаптація; результат праці; емоційний інтелект; оцінка персоналу