Шкала оцінювання параметрів командоутворення: розробка та психометрична перевірка нового інструменту - Фазанеллі , Роберто; Фолья , Софія; Амальфі , Джуліана; Пісцітеллі , Альфонсо (Insight: the psychological dimensions of society, 2024)
Метою дослідження було теоретичне обґрунтування та розробка діагностичного засобу оцінювання процесу й показників командоутворення у робочих групах. Ця нова психометрична шкала, заснована на певній теоретичній моделі, має оцінити функціонування та потенціал для вдосконалення робочих груп в організаціях. Цей інструмент із сімома вимірами побудови команди (такими як мета, метод, ролі, лідерство, комунікація, клімат і розвиток) може зробити цінний внесок у сферу оцінки командоутворення, оскільки забезпечує комплексне уявлення про динаміку команди. Методи. Дослідження ґрунтувалося на неекспериментальній моделі (зокрема, дизайні перехресного опитування) і складалося із серії трьох досліджень, що включали безімовірнісну обґрунтовану стратегію вибірки (N1 = 215; N2 = 157; N3 = 279). Оригінальний інструмент спочатку був протестований на вибірці працівників, чиї відповіді дозволяли проводити звичний статистичний аналіз. Згодом інструмент був модифікований і зведений до більш значущих елементів, тому його застосували до другої вибірки співробітників. Нарешті, після проведення підтверджувального факторного аналізу шкала, що спочатку складалася з 69 пунктів, була зменшена до 19 пунктів та використана для останньої вибірки працівників матеріальної промисловості. Результати. Подібно до альфи Кронбаха, індекси кореляції між факторами й пунктами виявилися значущими. Валідований інструмент, що спочатку складався із 69 пунктів, пізніше скорочений до 19, характеризується відмінною внутрішньою взаємозалежністю, що також підтвердив КФА. У цьому дослідженні індекси відповідності моделі були такими: СКПА = .079; ЗССКЗ = .056, ІПВ = .938, ІНВ = .907, ІІВ = .939 та ІВВ = .878. Дискусія та висновки. Результати цього дослідження мають значну практичну цінність. ШОПК, завдяки своєму комплексному підходу до оцінки командоутворення, зосередженому на згуртованості команди та ефективності, пропонує потужний інструмент для розвитку організації. Враховуючи базову культуру організації та сприяючи процесу оцінювання, орієнтованому на навчання, ШОПК може ефективніше й результативніше керувати стратегіями розвитку всієї організації.
Keywords: оцінка командної роботи; командна динаміка; ефективність команди; управління людськими ресурсами; психометрична валідація; експлораторний факторний аналіз; конфірматорний факторний аналіз