Коротка шкала подолання “Brief COPE-26”: українськомовна адаптація та модифікація для онлайн-діагностики - Алексіна , Надія; Лавриненко , Денис; Савченко , Олена; Герасименко , Ольга (Insight: the psychological dimensions of society, 2024)
Вивчення психологічних ресурсів подолання стресу є одним із найактуальніших завдань психологічної науки та практики в період війни, що потребує розробки відповідних психометричних інструментів. Метою статті є аналіз психометричних властивостей опитувальника Brief-COPE та розгортання наукової дискусії щодо його факторної структури. Методи. До прямого та зворотного перекладу методики залучені двоє психологів-білінгвів, експертну оцінку українськомовної версії здійснено трьома фахівцями з психології, англійської та української філології. Для перевірки психометричних властивостей методики сформовано вибірку цивільних українців від 17 до 75 років, загальною кількістю 1101 особа. Результати. Ухвалено рішення про виключення двох пунктів шкали самовідволікання, які погіршували психометричну якість опитувальника. Скорочена версія Brief-COPE-26 має високі показники внутрішньої узгодженості та ретестової надійності. Конвергентна валідність підтверджена кореляціями з показниками інших шкал, що оцінюють поведінку людини у стресовій ситуації: рівнем емоційного прийняття, соціального дистанціювання, оцінками ментального здоров’я, вираженістю генералізованої тривоги. Тісні зв’язки між результатами Brief-COPE-26 і диспозиційного опитувальника COPE засвідчують повноту відображення вимірюваного явища. Факторна структура шкал не є досконалою, але вона подібна до оригінальної авторської моделі й результатів факторизації, отриманих в інших культурних адаптаціях. Пошук оптимальної структури, яка найповніше відповідає емпіричній реальності, призвів до виділення п’яти-факторної моделі, що включила 11 шкал: проблемно-сфокусовані дії та міркування (активний копінг); примирення з існуванням проблеми (пасивний копінг); комплексна соціальна підтримка включно з вентиляцією негативних почуттів (колективний копінг); безпорадність і гумор. Ця структура може відображати особливості подолання української популяції в умовах хронічного стресу, обумовленого повномасштабною війною. Дискусія і висновки. Опитувальник є Brief-COPE інформативним, валідним та надійним інструментом для вимірювання широкого спектру індивідуальних реакцій на стрес. Його методологічною перевагою є гнучкість застосування  відповідно до цілей та умов проведення дослідження, що досягається модифікацією інструкцій, формулювань і комплекту вимірювальних шкал.
Keywords: копінг; реагування на стрес; проблемно-фокусований копінг; емоційно-фокусований копінг; уникання; соціальна підтримка; російсько-українська війна