Детермінанти прийняття рішень правоохоронцями - Масян , Анна; Романенко , Оксана (Insight: the psychological dimensions of society, 2023)
Стаття присвячена теоретико-емпіричномувивченню проблеми прийняття рішень у правоохоронній діяльності в сучасних умовах. Метою статтіє представлення та пояснення взаємодії зовнішніхта внутрішніх чинників прийняття рішень у професійній діяльності правоохоронців. Методи. Теоретичні: аналізування та узагальнення результатівприкладних досліджень у галузі прийняття рішень;емпіричні: комплексна авторська методика; методиобробки даних: методи первинної та статистичної обробки даних, кореляційний аналіз. Результати. На основі аналізу теоретичних і прикладнихдосліджень у галузі психології прийняття рішеньвизначено напрями проведення комплексногодослідження в сукупності вивчення різних компонентів структури прийняття рішень, впливу стресу на процес прийняття рішень та типових сценаріївприйняття рішень. Проведення емпіричного дослідження дало змогу виокремити значущі чинникиприйняття рішень; здійснено кореляційний аналіздля встановлення взаємозв’язку між ними. Інтерпретацію взаємозв’язку між змінними представлено на основі порівняльного аналізу з результатами прикладних зарубіжних досліджень. Дискусіяі висновки. Виявлено різноспрямовані тенденціїу прийнятті рішень в діяльності правоохоронців:готовність до дій поєднується зі схильністю довідкладання рішень в умовах стресу, що потребуєрозроблення спеціально розроблених алгоритмівприйняття рішень. Індивідуальна здатність до переформатування сценаріїв прийняття рішень безпосередньо пов’язана зі схильністю до збереження аборуйнації усталених установок. Прийняття рішеньодним процесом за рахунок ігнорування інших абоненалежне застосування інших сценаріїв прийняттярішень за певних обставин може призвести до зниження продуктивності діяльності. Гальмівний впливпри цьому має страх наслідків, який посилюєтьсяв умовах невизначеності та інституційні обмеженняв системі правоохоронних органів, що обумовлюєнеобхідність вивчення психологічних аспектів дискреційної поведінки поліцейських, а також застосування спеціальних програм для правоохоронцівна етапі професійної підготовки.
Keywords: правоохоронна діяльність, прийняття рішень, невизначеність, стрес-демпфер, стрес-сценарій, дискреційна поведінка