Дослідження уявлень студентів про професійний успіх: емоції та цінності - Назаренко , Наталя (Insight: the psychological dimensions of society, 2023)
Метою дослідження є виявлення домінантних цінностей в уявленнях студентів про професійний успіх; встановлення зв’язків між емоціями радості, гніву і страхуз цінностями професійного успіху студентів з України.Методи: опитування за допомогою методики “Визначення життєвих цінностей особистості” або “Must-тест” (Иванов, Колобова, 1992); методика дослідженняемоційно-особистісних особливостей (Ольшанникова,Рабинович, 1974) – з’ясовано рівень схильностей допереживання людиною трьох базових емоцій: страху,гніву й радості. Отримані дані проаналізовано, використовуючи описову статистику і кореляцію Пірсона.Результати виявили, що домінуючими цінностямив уявленнях студентів є гідність (19.84%), особистісний розвиток (14.51%) та турбота про інших (8.21%). Підтверджено наявність достовірного позитивногозв’язку між емоціями гніву та страху з виокремленимиціннісними категоріями: гідність, турбота про інших,безпека і матеріальне забезпечення. З’ясовано, що всікатегорії цінностей студентів мають також статистично достовірний зв’язок, за виключенням категоріївизнання, де не спостерігається жодного достовірногозв’язку з іншими цінностями респондентів. Констатовано, що категорія гідності позитивно пов’язаназ турботою про інших, яка є єдиною категорією, щомає суттєвий зв’язок з категорію тема війни. Встановлено негативний достовірний зв’язок між емоцієюрадості та ціннісною категорією визнання. Дискусіяі висновки. Доведено, що домінантними цінностямив уявленнях студентів про професійний успіх є: гідність, особистісний розвиток та турбота про інших.Зʼясовано, що категорія визнання становить найнижчий показник 1.16% в уявленнях студентів про професійний успіх. Обґрунтовано статистично достовірнізв’язки між емоціями гніву, страху та радості з ціннісними категоріями уявлень.
Keywords: емоційні особливості, гнів, радість, страх, кар’єра, гідність, ціннісні категорії, соціальні уявлення