Особистісні предиктори толерантності до невизначеності майбутніх педагогів - Галян , Ігор (Insight: the psychological dimensions of society, 2023)
Метою дослідження є аналізування предикторів, що прогнозують появу толерантності доневизначеності як інтегральної особистісної рисимайбутніх педагогів. Методи: тестування за допомогою опитувальника Multiple Stimulus TypesAmbiguity Tolerance-1 (MSTAT-1) McLain (адаптаціяЄ. Осіна), що діагностує толерантність до невизначеності; лінійна множинна регресія для визначеннявпливу різних предикторів на залежну змінну.Загальну вибірку дослідження склали 72 майбутніпедагоги спеціальності “Початкова освіта”. Вибіркагомогенна, сформована рандомно. Результати.Показано роль різних предикторів у формуваннітолерантності до невизначеності майбутніх педагогів. Напівчастковою кореляцією (кореляція компонент) як елементом множинного регресійногоаналізу засвідчено, що “ставлення до невизначенихситуацій” (r = .532, p≤.01; R2 = .283 (28.0% поясненоїдисперсії)) та “надання переваги невизначеності” r = -.447; p≤.01; R2 = .199 (20.0%)) є домінуючими в поясненні мінливості залежної змінної “толерантність до невизначеності” r = -.447; p≤.01;R2 = .199 (20.0%)) є домінуючими в поясненні мінливості залежної змінної “толерантність до невизначеності”. Предиктори “ставлення до новизни”(r = .376; p≤.01; R2 = .141 (14.0%)) та “ставлення доскладних задач” (r = .340; p≤.01; R2 = .115 (12.0%))хоч і мають статистично значущу кореляцію і відсоток поясненої дисперсії є меншими, ніж в описаних вище. Дискусія і висновки. Толерантністьє інтегральною характеристикою особистості, щопередбачає прийняття індивідуальності іншоїлюдини та власної особистості. У здобувачів вищоїосвіти педагогічного спрямування діагностованосередній з тенденцією до низького рівень проявутолерантності до невизначеності. Це є наслідкомвідсутності досвіду взаємодії майбутніх педагогівз невизначеністю та долання спричинених неютруднощів. Результати множинного регресійногоаналізу засвідчили найбільший вплив на вияв толерантності до невизначеності таких предикторів як“ставлення до невизначених ситуацій” та “наданняпереваги невизначеності”.
Keywords: множинні рівняння, толерантність до невизначеності, прийняття рішення, творча мотивація, професійна спрямованість, майбутні педагоги