Результати адаптації методики вивчення акультурації мігрантів Дж. Беррі на українській вибірці - Aндрушко , Яринa (Insight: the psychological dimensions of society, 2023)
У статті висвітлюється сучасний підхід до дослідження акультураційних процесів на прикладі українських вимушених мігрантів. Мета дослідженняполягає в адаптації англомовної версії опитувальника акультурації Дж. Беррі українською мовою.Методи. Переклад методики акультурації з англійської на українську здійснювався за участі двохнезалежних експертів, що допомагали перекладати та оцінювати якість остаточної версії методики. У дослідженні взяло участь 502 респонденти,мігранти з України, які зараз проживають у СШАу зв’язку з війною. Опитування проводилося набазі RedCap. Результати. Кореляційний аналіз дозволив виявити провідні показники, зокрема, найвищими показниками кореляції є “інтегральнийпоказник безпеки” та різновиди безпеки (r=.807;r=.767; r=.787). Установлено показник внутрішньоїузгодженості опитувальника: коефіцієнт Альфа коливається від α=.793 – “соціокультурна дезадаптація” до α=.934 – “інтегральний показник безпеки”і показник ретестової надійності (r=.815; p
Keywords: акультураційний процес, вимушена міграція, показники акультурації, валідність, надійність