Емпіричне вивчення вигорання фахівців соціономічного профілю засобами позитивної психотерапії - Мельничук , Антоніна Юріївна; Комар , Таїсія Василівна; Онищук , Тетяна Петрівна (Insight: the psychological dimensions of society, 2023)
У статті представлено емпіричне дослідження синдрому вигорання з використанням засобів позитивної психотерапії Н. Пезешкіана, де метою було дослідити та проаналізувати синдром вигорання серед фахівців комунікативних професій через призму позитивної психотерапії. Методи. Дослідження проводилося з використанням двох опитувальників: Вісбаденського опитувальника до методу позитивної психотерапії та сімейної психотерапії (WIPPF) та опитувальника “Психічне вигорання” (К. Маслач та С. Джексон в адаптації Н. Водоп’янової). В емпіричному дослідженні взяли участь 134 спеціалісти соціономічного профілю. Результати. Позитивна психотерапія – це інтегративний метод, який має велику базу інструментів для дослідження та покращення якості життя, зокрема: модель балансу, актуальні здібності, модель для наслідування тощо. Кореляційним аналізом Спірмена (r) з’ясовано, що у фахівців, у яких високий рівень емоційного виснаження, найбільше розвиненні актуальні здібності: акуратність, охайність, ввічливість, старанність, досягнення, справедливість, терпіння, віра. Також, чим вище емоційне виснаження, тим нижчий рівень сформованості актуальної здібності – надія. Тобто фахівець втрачає надію на краще через перевтому та виснаження. Високий рівень розвитку редукції особистих досягнень супроводжується низьким рівнем розвитку актуальної здібності “старанність-досягнення”, де особистість втрачає бажання працювати та розвиватися у професійній діяльності. Висновки. Дисбаланс у розподілі життєвої енергії може бути причиною розвитку синдрому вигорання. Узагальнено, що надмірна увага до сфери діяльності може спричинити розвиток емоційного виснаження та деперсоналізацію особистості. Високий рівень емоційного виснаження супроводжується низьким рівнем розвитку сфери “контакти”. Фахівець, приділяючи увагу та всю свою енергію лише роботі, забуваючи про інші сфери, зокрема контакти, більш схильний до вигорання. Таким чином, засоби позитивної психотерапії є ефективними для вивчення причин та динаміки розвитку вигорання фахівців соціономічного профілю. Також ці засоби можуть бути ефективними для попередження та корекції даного явища.
Keywords: балансна модель, актуальні здібності, вигорання, позитивна психотерапія, модель для наслідування