Обмеження психологічних захистів на формування часової перспективи студентів - Плохіх , Віктор Володимирович (Insight: the psychological dimensions of society, 2022)
Метою дослідження є визначення особливостейформування часової перспективи життєдіяльностів студентів у зв’язку з інтенсивністю систематичного застосування різноманітних психологічнихзахистів. Методи. У дослідженні взяли участь42 студенти. Для збору емпіричних даних використовувалися стандартизовані тестові методики. Длякількісної обробки емпіричного матеріалу булозастосовано кластерний аналіз, кореляційний аналіз, U-критерій Манна-Уітні. Результати. Встановлено, що студенти зі зниженою стресостійкістю запоказниками врівноваженості (U=137.00; p=.049)та самоконтролю (U=.001; p<.001) більше схильнідо систематичної актуалізації психологічних захистів заміщення, регресії, раціоналізації. Визначено, що у студентів систематичне застосуванняпсихологічних захистів пов’язане з часовими орієнтаціями наступним чином: заміщення корелюєз негативним минулим (Rs=.331; p=.033), фаталістичним теперішнім (Rs=.309; p=.046), майбутнім (Rs=-.314; p=.043); регресія корелює з негативнимминулим (Rs=.387; p=.011), фаталістичним теперішнім (Rs=.374; p=.015), гедоністичним теперішнім(Rs=.422; p=.005), майбутнім (Rs=-.376; p=.014); раціоналізація корелює з майбутнім (Rs=.444; p=.003).Також встановлені прямі зв’язки запереченняреальності з гедоністичним теперішнім (Rs=.485;p=.001) та захисної компенсації з фаталістичнимтеперішнім (Rs=.456; p=.002). Результати свідчатьпро відсутність в групі досліджуваних зв’язків компетентності у часі з застосуванням психологічнихзахистів. При цьому компетентність у часі обернено пов’язана з орієнтацією студентів на негативне минуле (Rs=-.325; p=.036). Висновки. Систематичне застосування студентами психологічнихзахистів заміщення, регресії, заперечення та компенсації пов’язане з часовими орієнтаціями нанегативне минуле, гедоністичне теперішнє, фаталізм і безініціативність щодо актуальних зусильв побудові майбутнього. Активне використаннястудентами захисної раціоналізації відповідає їхприродній орієнтації на майбутнє, але не сприяєповноцінному єднанню складових структури психологічного часу. Систематичне застосування студентами психологічних захистів не узгоджуєтьсяз їх компетентністю у часі.