Експлікація чинників аксіопсихологічного проєктування життєвих досягнень сучасної молоді - Гуляс , Інеса Антонівна; Гоян , Ігор Миколайович (Insight: the psychological dimensions of society, 2022)
Статтю присвячено емпіричному дослідженню особливостей аксіопсихологічного проєктування життєвих досягнень студентів – у майбутньому представників професії типу “людина-техніка” (n=105). Обґрунтовано важливість окресленого питання і проведено емпіричне дослідження. Визначено концепт “аксіопсихологічне проєктування життєздійснення особистості”. Зазначено, що розуміння освітянами особливостей ціннісного проєктування уможливить операціоналізацію розв’язання завдань навчально-професійної підготовки студентів у закладах вищої освіти. Метою статті є виявлення й експлікація провідних чинників життєздійснення студентської молоді старших курсів. Методи дослідження: тестування за стандартизованими анкетами, кількісне аналізування результатів описової статистики, факторний аналіз. Результати. За допомогою факторного аналізу визначено структуру персонального життєздійснення сучасної молоді. Виявлено десять факторів, серед яких F1 “Риси чоловічого ґендеру у досягненні успіху” (10.38%) і F2 “Диспозиція самоефективності” (9.62%) є ключовими предикторами цього процесу. Конкретизовано зв’язки між компонентами кожного фактора. Встановлено складники факторів, які мають негативне навантаження, що означає їхню відсутність або низький рівень розвитку, і відповідно “гальмують” процес ціннісного проєктування молодих людей, серед них: “гнучкість”, “власне саморегуляція”, “самостійність”. Висновки. З метою усунення “проблемних точок” у побудові проєктів і здійсненні задумів студентами випускних курсів, рекомендуємо звернути увагу на аспекти, пов’язані з кращим розумінням себе, усвідомленням своїх проблем, потреб і мотивів, власних переживань, виробленні позитивного ставлення до себе, розвитком упевненості в собі, формуванням адекватної самооцінки, що в підсумку, позитивно вплине на процеси саморегуляції і уможливить утілення задуманого в плані розв’язання навчально-професійних завдань, а в майбутньому – в усіх сферах життєдіяльності.