Інтегральні особистісні та міжособистісні характеристики батьків дітей з комплексними порушеннями розвитку - Власова , Олена Іванівна; Шевчук , Вікторія Валентинівна (Insight: the psychological dimensions of society, 2021)
Метою статті є дослідження інтегральних особистісних та міжособистісних характеристик батьків,які виховують дітей з комплексними порушеннями розвитку. Використано такі психодіагностичні методики: опитувальники для вимірюванняпараметрів батьківського ставлення (А. Варга,В. Столін); для аналізування сімейних взаємин(Е. Ейдеміллер, В. Юстицкіс); тест-опитувальник РАRІ (Е. Шефер, Р. Белл) для вивчення батьківських настановлень; Фрайбурзький багатофакторний особистісний опитувальник (FPI) для дослідження особистісних характеристик; методику Н. Курганської, Т.А. Немчин для оцінки психічноїактивації, інтересу, емоційного тонусу, напругита комфортності; “Семантичний диференціал”(Ч. Осгуд) для кількісного та якісного індексуваннязначень; опитувальник В. Кагана та І. Журавльової для діагностики ставлення батьків до хвороби дитини; методика “Незакінчені речення”(Дж. Сакс, Л. Сідней). Факторизація методом головних компонент з наступним варімакс-обертанням матриці психологічних шкал дала змогу отриматимодель особистісних та міжособистісних характеристик батьків дітей з комплексними порушеннями розвитку. Результати дослідження.З’ясовано особистісні характеристики у вигляді домінантно-агресивної, психастенічної, екстравертованої, стенічно-інтровертованої особистіснихдиспозицій, що разом утворюють шлюбну підсистему. Встановлено потуральну, авторитарну,конструктивну, фобічно-поблажливу, ліберально-тривожну виховні системи, які утворюють дитячо-батьківську підсистему у факторній моделіособистісних і міжособистісних характеристикбатьків. Висновки. Констатовано, що змістовнийхарактер і особливості інтегральних особистісних і міжособистісних чинників, які були з’ясованіу досліджуваних батьків дітей з комплекснимипорушеннями розвитку, є особистісними предикторами ефективності їх психологічного супроводу.