Оцінка впливу рухового розвитку на адаптацію до навчання - Кіпаренко , Олена Леонідівна; Кременчуцька , Маргарита Костянтинівна (Insight: the psychological dimensions of society, 2021)
У статті представлені результати дослідження сформованості навичок читання школярів та їхньогорухового розвитку (n=61). У педагогічній та психологічній літературі основними причинами труднощів формування навичок читання найчастішевизначають зорові, слухові та когнітивні проблеми.Розглянуто черговий чинник у структурі розвиткудитини – руховий розвиток. Узагальнено думку, щовсі види сприйняття (зорове, слухове тощо) маютьаферентно-еферентний характер, в основі кожного з цих сенсорних процесів беруть участь свої рухові компоненти. Метою дослідження є визначення впливу рухових проблем школяра у оволодіння навичками читання; розуміння причини цихпроблем за допомогою нейропсихологічних проб;диференціація помилок і визначення ефективних методів корекції. Методи дослідження: класична батарея нейропсихологічних тестів О. Лурії,адаптована до дітей шкільного віку Ж. Глозман;методика діагностики дислексії у дітей О. Корнєва і О. Ішимової. Здійснено обробку результатівметодами математичної статистики, а саме – кореляційний аналіз за Пірсоном та точково-бісеріальних коефіцієнтів кореляції. Результати. Визначенонайбільш значущі показники роботи рухової системи дитини, які мають вплив на успішність оволодіння навичками читання у двох вікових групахшколярів (7-9 та 10-12 років). З’ясовано найбільшзначущі помилки при виконанні проб школярами,що є підставою для базових напрямків нейропсихологічної корекції. Висновки. Обґрунтовано, щочитання – багаточинниковий процес і допомогадитині при труднощах з ним не може обмежуватися одноманітними методами. Констатовано, щонейропсихологічна діагностика допомагає встановити чинники, які є несформованими і впливаютьна навчання дитини, диференціювати помилкиі побудувати ефективний корекційний маршрут.Першим кроком корекції має бути робота з руховою сферою дитини, що доведено нашим дослідженням. Зазначено, що основою програми можебути сенсомоторна корекція на базі теорії пропобудову і біомеханіку рухів М. Бернштейна.