Особливості копінг-поведінки медичних працівників під час пандемії COVID-19 - Помиткіна , Любов Віталіївна; Ічанська , Олена Михайлівна (Insight: the psychological dimensions of society, 2021)
У статті подані результати теоретико-емпірич-ного дослідження особливостей копінг-поведінкимедичних працівників під час пандемії COVID-19,оскільки в загрозливих умовах пандемії професійнадіяльність лікарів пов’язана з екстремальними умо-вами, що вимагають максимального напруженняфізіологічних та психічних функцій організму.Метою дослідження було з’ясування основнихвідмінностей у виборі стратегій копінг-поведінкина свідомому та підсвідомому рівнях у лікарівв період пандемії в залежності від форми власно-сті медичного закладу. Методологія дослідження спиралася на загальнонаукові принципи діяльніс-ного та особистісного підходів в психології, а такожна основні положення структурної теорії его-захи-сту R. Plutchic. Були використані психодіагностичні методики: “Стратегії подолання стресових ситуа-цій” (SACS) С. Хобфолл в адаптації Н. Водоп’янової,Е. Старченкової; діагностика психологічних захис-них механізмів особистості Плутчика-Келлермана-Конте “Індекс життєвого стилю” (Life StyleIndex, LSI); “Опитувальник якості життя ВОЗ”(ВОЗКЖ-100). У результаті отримано значущі від-мінності у копінг-поведінці лікарів приватної клі-ніки, які рідше демонструють прояв асоціальнихмоделей поведінки (на рівні p≤.05), частіше застосо-вують механізм витіснення ніж заміщення (на рівніp≤.05), мають значно вищі показники механізмуінтелектуалізації (на рівні p≤.01), більше схильні донадмірно розумового способу подолання фрустра-ційних переживань; з усіх сфер життя значимі від-мінності (на рівні p≤.05), а також вищі показники(на рівні p≤.05) якості життя у “духовній сфері”, щосвідчить про наявність у них стійких особистіснихпереконань, які допомагають успішно справлятисяз більшістю труднощів у професійній діяльності,даючи відповіді на духовні й особистісні питання. Висновки. Отримані дані дозволять побудуватисистему психологічної роботи з підвищення рівняконструктивних та зниження рівня деструктивнихкопінг-стратегій лікарів, з розвитку проактивногокопінгу як системи ресурсів особистості, які допо-можуть лікарям підготуватися до подолання нега-тивних наслідків майбутніх стресових ситуацій.