Дослідження економічних атитюдів української молоді: теоретико-практичні аспекти - Орап , Марина Олегівна; Кальба , Ярослава Євгенівна (Insight: the psychological dimensions of society, 2021)
Стаття представляє теоретико-емпіричне дослі-дження економічних атитюдів українських студен-тів. Теоретичне аналізування дало змогу означитиконцептуальне поле дослідження в межах поведін-кової економіки, що розглядає економічні атитюдияк один з видів соціальних атитюдів у диспозиці-йній структурі особистості. Метою дослідженняє емпірично дослідити особливості та закономір-ності економічних атитюдів студентства; розгля-нути рівневу організацію економічних атитюдів та парціальні частки факторних представлень;проаналізувати кореляційні взаємозв’язки еко-номічних атитюдів з показниками економічногостановища студентів (реальним рівнем еконо-мічних доходів та витрат). Методи дослідження.Вивчення та аналіз особливостей економічнихатитюдів студентської молоді проводились запитальником експрес-діагностики економічнихатитюдів молоді О. Дейнеки іК. Забєліної, що далозмогу комплексно охарактеризувати поле еконо-мічних атитюдів людини, враховуючи різні сфериекономічної поведінки та соціально-економічнихролей. Результати. На основі кількісної та якісноїобробки даних встановлено, що загальний рівеньекономічних атитюдів у дослідженій вибірцівищий середнього. Досліджено, що оцінюваннястудентами власного фінансового стану як достат-нього/недостатнього не залежить від реальногогрошового забезпечення, але тісно корелює іззагальним показником економічних атитюдів(r = .310; p≤ .001). Це свідчить про те, що провіднуроль у ставленні до економічних питань відіграє некількість грошей, а саме суб’єктивне оцінювання їхкількості як достатньої/недостатньої. Найбільшзначущими факторами, що впливають на еконо-мічні атитюди молоді, виявились фактори “орієн-тувальної активності в економіці”та “економічногопланування і фінансового оптимізму”. Висновки.Таким чином, позитивне ставлення до економічнихпитань характерне для тих студентів, котрі намага-ються бути фінансово обізнаним, бути в курсі подійекономічного і фінансового життя в країні та про-гнозують власне фінансове становище та еконо-мічні перспективи.