Результати апробації програми розвитку активної уяви та її побудови у підлітків - Андрушко , Ярина Степанівна (Insight: the psychological dimensions of society, 2021)
Активна уява – це свого роду діалог, який прово-дить особистість з різними частинами власного “Я”.У статті розкрито необхідність впровадження комп-лексної програми розвитку активної уяви та її кон-сталяцій у підлітків. Мета дослідження: розробкамоделі розвитку уяви, зокрема активної в представ-ників підліткового віку; обґрунтування комплексноїпрограми розвитку уяви підлітків на психологічномурівні з використанням педагогічних методів та апро-бація комплексної програми в освітньому просторі. Методи дослідження: “Мотивація досягнення”(модифікація М. Магомед-Емінова), “Діагностикаособистісної креативності” (О. Тунік), “Діагностиканевербальної креативності” (короткий варіант тестуЕ. Торренса, адаптація А. Вороніна), “Діагностикамовленнєво-мисленнєвої креативності” (Т. Галкіної,Л. Алексєєвої). Результати. За показником моти-вації досягнення в підлітків переважає мотивація уникнення невдач, а це засвідчує їх низьку самоо-цінку, невпевненість, неорганізованість тощо. Такожу значної частини респондентів виявлено середнійта нижчий за середній рівні розвитку невербальноїта вербально-мислиннєвої креативності. Встанов-лено, що особистісна креативність перебуває насередньому рівні розвитку, що виражається в допит-ливості, здатності уявляти та складності мислення.Показник готовності ризикувати також перебуваєна низькому рівні, зважаючи на юний вік оптантівта наявність підліткової кризи. А недостатньо розви-нена творча складова активної уяви обумовлює зни-ження подальшої продуктивності молодої людиниі її подальшого становлення загалом. Висновки. Показники констатувального етапу дослідженнязасвідчили недостатній рівень розвитку активноїуяви підлітків та її провідних консталяцій, що слу-гувало причиною впровадження програми пси-хологічного впливу на розвиток уяви загалом. Якзасвідчили постформувальні заходи, наявність пози-тивної динаміки щодо розвитку активної уяви та їїпровідних компонентів на статистично значущомурівні у представників експериментальної групи. Цеє головним доказом ефективності запропонованоїнами комплексної програми і уможливлює її впрова-дження в психолого-педагогічний процес взаємодіїміж підлітками та дорослими.