Оцінка готовності суб’єкта до термінових дій з використанням варіацій завдань сенсомоторного реагування - Плохіх , Віктор Володимирович (Insight: the psychological dimensions of society, 2021)
Метою дослідження є визначення можливостейпоєднаного використання різних варіантів сенсо-моторного реагування для оцінки ефективностіпереорієнтування суб’єкта з однієї апперцептив-ної схеми дій на іншу. В емпіричному дослідженнізастосовано метод лабораторного експериментуз внутрішньосуб’єктним планом реалізації. Дослі-джуваними в експерименті були 66 студентів. Вико-ристовувалась комп’ютерна техніка. Досліджуванівиконували серії спроб простої сенсомоторної реак-ції, сенсомоторної реакції вибору та задачі “подвій-ного вибору”, в якій спочатку передбачалося опе-ративне визначення апперцептивної схеми дій,а потім – вибір варіанту дій. Результати. Встанов-лено суттєве зменшення часу реакції при збіль-шенні часу орієнтування в задачі “подвійноговибору” для одного і для трьох варіантів рішень(критерій Фрідмана відповідно: χ²r=300,65 (df = 5;p<.001 ) та χ²r=62.67 (df = 5; p<.001 ). Були отримані математичні моделі лінійного зв’язку зміни часусенсомоторного реагування на стимул від часу орі-єнтування у двох означених варіантах. Підтвер-джено реалізацію в експерименті закону У. Хіка: про-ста сенсомоторна реакція досліджуваних швидшереакції вибору з трьох альтернатив (критерій зна-кових рангів Уілкоксона: Z = -7.073; p < .001). Буловизначено ідентичність організації процесів реа-гування для варіантів задачі “подвійного вибору”.Для рішень задачі “подвійного вибору” встановленонаявність антиципаційного ефекту у випадках реак-ції на один можливий варіант стимулу при значен-нях часу орієнтування в .25 с та .30 с (відповідно:t=3.138 при р=.003; t=8.656 при р<.001). Висновок.Оцінка швидкості термінових дій суб’єкта можепроводитися з використанням задачі “подвійноговибору”, в якій оперативно обирається й реалізу-ється один з двох варіантів сенсомоторного реа-гування. Автоматичні варіації часу орієнтуванняв задачі “подвійного вибору” з урахуванням зада-ного критерію – часу простої сенсомоторної реакції,дозволяють визначити необхідну тривалість тер-мінового формування нового оперативного образуі способу дій.