Емпіричне дослідження професійної емпатії майбутніх рятувальників - Вавринів , Олена Степанівна (Insight: the psychological dimensions of society, 2020)
У статі проаналізовано основні погляди на проблемудіяльності в особливих умовах та особливості розвиткупрофесійної емпатії майбутніх рятувальників. Метою емпіричного дослідження є встановлення індивіду-ально-психологічних корелятів професійної емпатіїмайбутніх рятувальників. Методи: теоретичне ана-лізування та узагальнення; багатофакторний особи-стісний опитувальник “FPI”; “Діагностика емоційногоінтелекту” (Н. Холл); “Шкала емоційного відгуку” (“BalancedEmotional Empathy Scale – BEES”, А. Меграбяна –модифікація Н. Епштейна); “Діагностика рівня емпатій-них здібностей” В. Бойко; “Діагностика мотивації додосягнення успіху” Т. Елерса та “Діагностика мотиваціїуникнення невдач” Т. Елерса; “SACS” (S. Hobfoll, в адапта-ції Н. Водоп’янової і О. Старченкової); “Прогноз” (оцінканервово-психічної нестійкості); “Діагностика рівняготовності до ризику” А. Шуберт. Результати. Опи-сано соціально-психологічні особливості формуванняпрофесійної емпатії та подано визначення поняття“професійна емпатії рятувальника”. Встановлено, щоучасникам дослідження притаманний високий рівень емпатійності, високий рівень готовності до ризику,високий рівень мотивації до досягнення успіху, серед-ній рівень мотивації на уникнення невдач, високийрівень нервово-психічної стійкості, високий та серед-ній рівні розвитку просторових уявлень, схильністьдо асертивних дій, вміння встановлювати соціальнийконтакт, здатність управляти своїми емоціями, само-мотивованість, комунікабельність, врівноваженість,екстравертованість, відкритість та маскулінність.Також встановлено кореляти емпатії. Високий рівеньемпатії має тісні кореляційні зв’язки з такими показни-ками, як настановлення, що сприяють або перешкод-жають емпатії, проникаюча здатність до емпатії, готов-ність до ризику, високий рівень мотивації досягненняуспіху, комунікабельність, маскулінність, асертивні дії,емоційна обізнаність, високий рівень НПС, помірновисокий рівень мотивації уникнення невдач. Висновки. Кореляційним аналізуванням встановлено, щона емпатійність позитивно впливає виховання, а самерозвиток мотивації допомоги оточуючим. Здатністьдо емпатії сприятиме позитивній адаптації у суспіль-стві та встановленню соціальних контактів. Курсантиз низьким рівнем емпатії агресивні та схильні до жор-стокості, не прагнуть уникати невдачі або ж маютьпевні внутрішні страхи.