Інтолерантність до невизначеності у ветеранів з важкими пораненнями: порівняльний аналіз - Громова , Ганна Михайлівна (Insight: the psychological dimensions of society, 2020)
Інтолерантність до невизначеності розглянуто яквластивість сприймати несподівані та нові обста-вини як небезпечні, та реагувати на них як на загрозу. Відомо, що неприйняття невизначеності є чинником,який ускладнює перебіг та лікування афективнихрозладів (тривожність, депресію, ПТСР, соціофобіюта ін.). Метою дослідження є визначення особливос-тей зв’язку інтолерантності до невизначеності з озна-ками ПТСР у ветеранів з важкими пораненнями абоінвалідністю. Методи: за допомогою параметричногокритерію t-Стюдента та непараметричних критеріївМанна-Уітні та Краскала-Уоліса був проведений порів-няльний аналіз, для аналізування кореляцій викорис-таний коефіціент ρ Спірмена. Були співставлені дані,зібрані в двох групах військовослужбовців. Офіцери(n = 47) та ветерани, що брали участь у відбірковомутурі змагань “Ігри Нескорених”, (n = 32), заповнилиопитувальники “Шкала інтолерантності до невизна-ченості”, модифікована версія Н. Карлетона, та опи-тувальник симптомів посттравматичного стресового розладу PCL-5. Результати: з’ясовано, що групи вій-ськовослужбовців не відрізняються за загальнимрівнем інтолерантності до невизначеності, але є зна-чуща різниця за шкалою “гнітюча тривога”. У підгрупиз більш високим рівнем інтолерантності до невизна-ченості значно більше проявів посттравматичногостресу. Інтолерантність до невизначеності корелюєз усіма кластерами симптомів ПТСР в загальній групівійськовослужбовців, субшкала “гнітюча тривога” маєбільш сильну кореляцію з усіма кластерами, ніж суб-шкала “тривога перед майбутнім”. Висновки: Впершена українській вибірці був досліджений зв’язок ІТНз ознаками ПТСР у військовослужбовців. Ветераниз важкими пораненнями та інвалідністю мають більшвисокі бали за субшкалою “гнітюча тривога”. Специфі-кою зв’язку інтолерантності до невизначеності у вете-ранів, що мають важкі поранення або інвалідність,з ознаками ПТСР є відсутність кореляції з проявамиагресії та самопошкоджувальною поведінкою (симп-томами кластеру “Е”). Ця особливість відображаєспецифіку переживання та проявів агресії у ветера-нів-спортсменів з обмеженими можливостями.