Якість життя особистості та особливості її вимірювання - Чиханцова , Олена Анатоліївна (Insight: the psychological dimensions of society, 2020)
У статті представлені результати апробації псиході-агностичної методики (n=117) на вивчення якостіжиття особистості з використанням авторськогоопитувальника. Метою є дослідження значенняоцінки якості життя для подальшого його викори-стання та визначення рівня якості життя людинияк психологічної категорії. Методи дослідження: авторський опитувальник, тести зі стандартизо-ваними анкетами, кореляційний аналіз, описовістатистики. Результати. Представлено авторськумодель якості життя, в основі якої є твердження, щодійсне значення якості життя відображене в суб’єк-тивних відчуттях людини, а ці відчуття формуютьсяна основі конкретних об’єктивних умов і визначенопсихологічні ознаки та показники, які конкретизу-ють параметри прояву якості життя. Представленостандартизацію авторської методики “Опитуваль-ник якості життя особистості”, який містить 16 твер-джень та наведено результати апробації даної мето-дики. Розподіл рівнів якості життя має наступнібали: низький рівень якості життя – 16-56 балів,середній рівень якості життя – 57-58 балів, висо-кий рівень якості життя – 86-112 балів. Вимірю-вання якості життя ґрунтується на оцінці людиною рівня свого добробуту в фізичному, психічному,соціальному і економічному відношеннях. Надій-ність методики вивчення якості життя особистостіє високою (α = .802). Авторська методика є дослід-ницькою, тому не визначає ступінь вираженості діагностованих параметрів, їх нормування, хочадозволяє визначити змістові, якісні, кількісні харак-теристики досліджуваних якостей. Виявлено пози-тивний взаємозв’язок між показниками якостіжиття та життєстійкістю(=.736; p≤.01), задоволе-ністю життям(=.707; p≤.01), суб’єктивним щастям(=.659; p≤.01) і самоефективністю (=.629; p≤.05). Висновки. Визначено складові якості життя особи-стості такі як суб’єктивна та об’єктивна і підкрес-лено особливу значимість саме суб’єктивної оцінкиякості життя для психічного здоров’я людини.