Порівняння особливостей взаємин дітей з батьками у підгрупах за порядком народження у сімейній ієрархії - Крупник , Ганна Анатоліївна (Insight: the psychological dimensions of society, 2020)
У статті здійснено огляд результатів вивчення стану сучасної нуклеарної сім’ї. Проаналізовано наукові роботи провідних вітчизняних та закордонних новочасних науковців у руслі батьківсько-дитячих стосунків. Висвітлено особливості взаємодії батьків з першо- та другонародженими дітьми, з позиції самих опитуваних. Обгрунтовано вибір методики для цієї групи респондентів. Мета: дослідження рівня розвитку батьківсько-дитячих відносин та порівняння результатів у групах за порядком народження дітей у сімейній ієрархії. Методи: опитувальник “Взаємодія батьки – дитина” (Марковська, 1999), який містить 10 біполярних шкал; статистична обробка емпіричних даних і графічна презентація результатів здійснена за допомогою статистичної програми “MS Excel”. Результати: більш вимогливою, із більшим рівнем відповідальності та рівнем очікувань, а також більш виваженою контролюючою є поведінка матері стосовно своєї другої дитини. Це може виявлятися в дріб’язковій опіці, нав’язливості, обмежуванні та загалом психологічній інфантилізації молодшої дитини. Що ж до стосунків із батьком, то другі діти у нуклеарній сім’ї проявляють свою близькість саме до нього, мають бажання ділитися з ним найпотаємнішим і важливим. Також нами виявлено, що первісток описує негативний характер взаємодії між ним та батьком (незгода, невимогливість, надмірна м’якість), а от частота і ступінь згоди простежується з другою дитиною в різноманітних життєвих ситуаціях. Друга дитина більш позитивно розцінює взаємодію з батьком, ніж перша за порядком народження у сім’ї. Висновки: стосунки, на які вказують опитувані щодо своїх батьків діаметрально протилежні при порівнянні першої дитини з другою. Основні положення за результатами нашого дослідження будуть покладені в основу розробки конкретних рекомендацій, які стануть корисними і дoпоможуть у пoдальшій роботі практичним психологам у сфері сімейного консультування у таких підсистемах, як сиблінгові, батьківсько-дитячі та подружні стосунки.