Концептуалізація екзистенціально-системної моделі реорганізації “картини світу” особистості: введення онтологічних домінант - Каліщук , Світлана Миколаївна (Insight: the psychological dimensions of society, 2020)
Мета. У статті висвітлено послідовні кроки концептуалізації транстеоретичного екзистенціально-системного підходу до реорганізації смислової архітектоніки свідомості особистості. Методи. Спектральний, структурний та семіотичний підходи забезпечили комплексний методологічний аналіз процесуальної дії екзистенціально-системного концепту. Результати. Побудовано онтологічне поле смислової моделі світу особистості. Розкрито п’ять проекцій дослідження екзистенціальної дійсності людини. Визначено ключові поняття теоретичного оформлення концепту: “світ", “свідомість”, “картина світу”, “смисл”, “система”, “смислова архітектоніка свідомості”, “уявлення-переживання-думки”, “реорганізація”, “самовіднесення”, що описують внутрішній простір психологічного ладу екзистенціально-системного концепту, яким оперує психолог-фахівець. Побудована наочна модель теоретичного конструкту екзистенціально-системного підходу, яка відбиває репрезентації клієнта. Запропонована змістовна схема взаємозв’язків і взаємодії онтологічних репрезентацій восьми ракурсів “співвіднесення зі світом” як дії знаходження смислу. Обґрунтовано взаємодоповнення діагностичних підходів та запропонована схема зв’язку елементів діагностично-корекційних підходів екзистенціально-системного концепту реорганізації “картини світу” особистості: екзистенціального, системного моделювання та психодрами, проективного, психосемантичного, бодинамічного і трансперсонального. Перераховано технічні прийоми, які предметно вимальовують методичний потенціал екзистенціально-системного концепту. Висновки. Обґрунтовано єдність діагностичних та корекційних дій концепту, яка забезпечується їх внутрішньою феноменологією. Доведено, що фокусом та механізмом реорганізації екзистенціально-системного концепту виступає знаходження парадоксальних смислів та парадоксальна конфронтація із самим собою, зі своєю власною ідентичністю і тим світом, який клієнт створив для себе. Визначено, що екзистенціально-системний концепт – це транстеоретична психологічна система забезпечення процесу смислової динаміки свідомості особистості з метою максимального проживання та “виконання” свого життя з автентичними установками, свободою і відповідальністю щодо власної екзистенції та світу.