Наративне дослідження впливу навчання цифрового лідерства на навчальну мотивацію студентів-інженерів - Роснеллі , Роснеллі; Мукмінін , Амірул (Insight: the psychological dimensions of society, 2025)
Метою цього дослідження було виявити бачення студентів-інженерів щодо впливу на- вчання лідерства в галузі цифрової трансфор- мації та його зв’язку з навчальною мотивацією. Методи. У цьому дослідженні використано якісні методи для вивчення досвіду, поглядів та поведінки учасників у контексті навчання з цифрового лідерства, в якому вони брали участь. Методи збору даних включали на- півструктуровані інтерв’ю з трьома студента- ми-будівельниками, трьома студентами-елек- триками та трьома студентами-механіками, які взяли участь у навчанні з цифрового лі- дерства. Результати, проаналізовані з позиції студентів-інженерів, виявили чотири основні теми. Ці теми включали цифрову симуляцію як засіб підготовки до кар’єри, активну та спільну участь у навчанні, що сприяє вдосконаленню цифрових навичок, синергію з індустріаль- ним світом як платформу для розвитку про- фесійних компетенцій, а також навчання, що заохочує креативність та інновації для вирі- шення викликів на робочому місці. Дискусія і висновки. На основі результатів, отриманих з позиції студентів-інженерів, можна зробити декілька висновків. Цифрове моделювання є ефективним для зміцнення готовності до кар’єри. Активна та спільна участь у навчанні сприяє покращенню цифрових навичок. Крім того, синергія між освітою та промисловістю має вирішальне значення для розвитку робо- чих компетенцій. Нарешті, навчання, що зо- середжується на креативності та інноваціях, є ключем до адаптації до викликів сучасного динамічного робочого середовища. Цей вис- новок підкреслює, що розробка навчальних програм, які є контекстуальними, створеними на основі співпраці та орієнтованими на га- лузь, є важливою для ефективного підвищен- ня готовності молодого покоління до роботи. Такий підхід гарантує, що студенти не лише отримують теоретичні знання, але й розвива- ють практичні компетенції та м’які навички, безпосередньо застосовні на сучасному робо- чому місці. Пропозиції для майбутніх дослід- жень полягають у аналізі рушійних і гальмів- них факторів навчальної мотивації студентів на основі цих чотирьох тем для покращення розробки та впровадження навчальних про- грам, а також для підвищення готовності сту- дентів-інженерів до динаміки промислових потреб в епоху цифрової трансформації.