Дослідження впливу соціальних мереж на прояв агресії у підлітків - Шатрі , Саранда; Тачі , Буяр (Insight: the psychological dimensions of society, 2024)
Підлітки – найбільш активна, а отже, і найбільш вразлива категорія інтернет-користувачів. Метою цього дослідження є вивчити взаємозв’язок між показниками залежності від соціальних мереж та агресії в підлітків 11–14 років. Методи. Застосовано такі методи дослідження: серед учасників було проведено опитування для збору інформації; тестування проводили з використанням стандартизованих методик, як-от опитувальник агресії Басса-Перрі, тест на інтернет-залежність Кімберлі Янг та шкала проблемного використання інтернету; дані були проаналізовані за допомогою ретельного статистичного аналізу. Зокрема, застосовано t-критерій Стьюдента, кореляційний аналіз із розрахунком коефіцієнта Пірсона, а також використано аналітичну платформу Statista 8.0. Результати. У дослідженій вибірці виявлено високий рівень загальної агресії (22.0% продемонстрували високий рівень). Статистично значущої відмінності в рівні агресії між хлопцями й дівчатами виявлено не було. Встановлено значну пряму кореляцію між показниками агресії та рівнем інтернет-залежності. Аналізування кореляції між рівнем агресії з використанням соціальних мереж не показав суттєвого зв’язку між цими ознаками в загальній популяції. Виявлено прямий зв’язок між агресією та використанням соціальних мереж у респондентів із високим рівнем залежності. Зв’язок між інтернет-залежністю та залежністю від соціальних мереж проявився по-різному між статями: хлопці демонстрували більш виражену прив’язаність до інтернету в цілому, тоді як дівчата були більш залежними від спілкування в соціальних мережах. Дискусія і висновки. Результати показали, що існує кореляція між залежністю від соціальних мереж та агресією, але вона не є лінійною. Необхідно дослідити додаткові фактори, які сприяють більш високому рівню агресії у дітей та молоді. Отримані результати сприяють розумінню взаємозв’язку між використанням соціальних мереж і рівнями агресії, що є частиною ширшої проблеми трансформації соціальних відносин під впливом інформаційних технологій. У практичному плані дані можуть бути використані при плануванні роботи соціальними педагогами й батькам, для корекції поведінки та соціальної адаптації підлітків.