Цінність власного життя в підтримці резильєнтності військових: побудова медіаторної моделі - Савченко , Олена; Колесніченко , Ліна; Чужикова , Вікторія; Береженна , Олена (Insight: the psychological dimensions of society, 2024)
Кризові ситуації, пов’язані з підготовкою та участю в бойових діях, негативно позначаються на переживанні військовими цінності власного життя, що своєю чергою стає загрозливим чинником розвитку негативних станів (тривоги, депресії, стресових розладів, ПТСР), зниження адаптивного потенціалу особистості. Мета – перевірити в емпіричному дослідженні модель зв’язків, що прогнозує особливості копінг-поведінки військових у стресових ситуаціях, де основою (предиктором) виступає цінність власного життя, медіатором – ясність самоусвідомлення. Методи. Використано методологію медіації для неекспериментального дослідження. Дослідження проведено на вибірці військовослужбовців двох рот окремого батальйону ЗСУ (n = 62) у жовтні – листопаді 2023 р. Використано українськомовні версії методик: “Сприйняття значущості життя (PLSS–13)” Р. Гібберда та Б. Ванденберга (Hibberd, 2016; Колесніченко та ін., 2024), “Ясність Я-концепції (SCC–7)” Дж. Д. Кемпбелла та ін. (Campbell et al, 1996; Колесніченко та ін., 2024), “Інструмент дослідження резильєнтності (ІДР–14)” Фан-Вень Ху та ін. (Hu, et al., 2022; Колесніченко, Береженна, 2023), “Опитувальник стилів гумору (HSQ)” Р. Мартіна та ін. (Martin et al., 2003; Скворцов, Зайва, 2005). Моделювання системи “предиктор – медіатор – залежні змінні” здійснено засобом SEM (моделювання структурними рівняннями) в пакеті Amos SPSS Statistics 26. 0, MedMod Jamovi. Результати. Знайшла підтвердження модель зв’язків “цінність власного життя – ясність самоусвідомлення (медіатор) – стилі гумору, прояви резильєнтності” (CMIN = 13.58; df = 15; p = .905; RMSEA = .000 [.000 – .110]; CFI = 1.00; TLI = 1.01). Прогнозовано, що агресивний та афіліативний стилі гумору проявляють військові, які переживають високу цінність власного життя на тлі низького самоусвідомлення. Медіатор “ясність самоусвідомлення” зумовлює зв’язок рівня цінності власного життя з резильєнтністю. Високу резильєнтність (позитивне мислення й актуалізацію віри та надії) демонструють ті військові, які цінують власне життя, мають ясне самоусвідомлення, несуперечливі переконання стосовно своїх можливостей. Дискусія і висновки. Прогнозована модель зв’язків “цінність життя (предиктор) – ясність самоусвідомлення (медіатор) – резильєнтність, стилі гумору (залежні змінні)” отримала емпіричні підтвердження в неекспериментальному дослідженні. Особливо значуща роль медіатора “ясність та несуперечливість самоусвідомлення” спостерігається у зв’язку “цінність власного життя – резильєнтність”, оскільки саме рівень самоусвідомлення пов’язаний із когнітивними копінг-стратегіями (позитивне мислення, актуалізація віри та надії). Отримані зв’язки потребують перевірки в експериментальних дослідженнях.