Українськомовна адаптація шкали задоволеності базових психологічних потреб - Олефір , Валерій; Боснюк, Валерій (Insight: the psychological dimensions of society, 2024)
Основною метою дослідження була адаптація й перевірка психометричних характеристик українськомовної версії шкали задоволеності базових психологічних потреб, яка ґрунтується на теоретичній базі метатеорії самодетермінації Е. Десі та Р. Райана. Під час роботи особливу увагу було приділено обґрунтуванню структурної валідності опитувальника. Ґрунтуючись на теоретичних міркуваннях та огляді сучасних підходів до вивчення багатовимірних конструктів, ми припустили, що шкала оцінювання базових психологічних потреб має складну біфакторну структуру. Методи. Переклад англійської версії шкали на українську мову здійснено двома психологами-білінгвами методом зворотного перекладу. У дослідженні взяли участь 548 осіб (62.0% жінок, 38.0% чоловіків) через онлайн-сервіс Google Forms. Аналіз отриманих даних здійснювали за допомогою статистичного програмного середовища Mplus та JASP. Результати нашого дослідження показали, що теоретична апріорна трьохфакторна модель, у якій кожна психологічна потреба являє собою унікальний самостійний фактор, не відповідає емпіричним даним. Добру відповідність та найкращу репрезентацію оцінок задоволеності потреб у досліджуваних продемонструвала біфакторна експлораторна модель укороченої версії опитувальника до шістнадцяти пунктів. Аналіз психометричної надійності показав високий рівень узгодженості запитань як для загального фактору (задоволеність потреб), так і для конкретних його субшкал (автономія, компетентність та зв’язність з іншими). Отримані статистично значущі теоретично очікувані кореляційні зв’язки шкал опитувальника зі змінними-показниками суб’єктивного благополуччя свідчать про номологічну обґрунтованість діагностичного інструменту по відношенню до зовнішніх конструктів. Окремо доведено вимірювальну інваріантність шкали за ознакою статі, вона однаково працює як у групах чоловіків, так і жінок. Висновки. Адаптована версія шкали задоволеності базових психологічних потреб до українськомовного середовища відповідає загальновизнаним психометричним стандартам та рекомендована до застосування в психодіагностичній практиці з високим рівнем відповідальності за прийняті рішення.