Дослідження ефективності тренінгу реципрокної імітації для дітей із розладами спектру аутизму - Когутяк , Надія; Мицько , Володимир (Insight: the psychological dimensions of society, 2023)
Метою дослідження є впровадження на українськійвибірці тренінгу реципрокної імітації, який є перспективним напрямком навчання дітей із розладами спектруаутизму (РСА) навичок імітації в соціально-інтерактивному контексті. Зроблено припущення, що змішанаформа тренінгу реципрокної імітації (RIT) для сімей,що виховують дітей із розладами спектру аутизму,матиме доказову ефективність щодо зниження батьківського стресу та зростання батьківської компетентності. Методи. Подано програму раннього втручання та дослідження щодо застосування групового тренінгу рецепрокної імітації для батьків, що виховують дітей ізрозладами спектру аутизму, а саме для зростаннябатьківської компетентності, зменшення батьківськогостресу. У зв’язку з пандемічними обмеженнями тренінг проводився у змішаній (онлайн та офлайн) формахкоучингу. Дослідження проводилося восени 2021 року.Участь у дослідженні взяли дванадцять сімей, що виховують дітей із клінічним діагнозом “Аутизм F84.0”за ICD-10-CM, що підтверджено результатами STATі ADOS-2. Результати. З’ясовано, що у порівняннідвох зрізів доекспериментального (M1=111.59) та післяекспериментального (M2=70.16) статистично достовірну відмінність у показниках батьківського стресуt =-2.24 (p≤.05). Зафіксовано статистично достовірнепідвищення показників батьківської компетентності доі після експерименту (α=.05 t=-2.87). Констатовано статистично достовірні відмінності зростання показниківзагальної соціальної комунікації (α=.05 t=-2.83) та соціального залучення (α=.05 t=-2.04) навичок соціальноїкомунікації дітей. Зазначено, що у параметрах експресивної комунікації, рецептивної комунікації та імітації/гри статистично достовірних відмінностей не з’ясовано.Дискусія і висновки. Експериментально доказаноі теоретично обґрунтовано позитивні зміни поведінкидітей із розладами спектру аутизму, зниження показників батьківського стресу та підвищення батьківськоїкомпетентності. Для визначення ефективності застосування тренінгу реципрокної імітації на українськійвибірці доцільним є її активне впровадження й операціоналізація, верифікація онлайн- і офлайн-форматів.