Особистісні предиктори толерантності до невизначеності майбутніх педагогів - Галян , Ігор (Insight: the psychological dimensions of society, 2023)
Метою дослідження є аналізування предикторів, що прогнозують появу толерантності доневизначеності як інтегральної особистісної рисимайбутніх педагогів. Методи: тестування за допомогою опитувальника Multiple Stimulus TypesAmbiguity Tolerance-1 (MSTAT-1) McLain (адаптаціяЄ. Осіна), що діагностує толерантність до невизначеності; лінійна множинна регресія для визначеннявпливу різних предикторів на залежну змінну.Загальну вибірку дослідження склали 72 майбутніпедагоги спеціальності “Початкова освіта”. Вибіркагомогенна, сформована рандомно. Результати.Показано роль різних предикторів у формуваннітолерантності до невизначеності майбутніх педагогів. Напівчастковою кореляцією (кореляція компонент) як елементом множинного регресійногоаналізу засвідчено, що “ставлення до невизначенихситуацій” (r = .532, p≤.01; R2 = .283 (28.0% поясненоїдисперсії)) та “надання переваги невизначеності” r = -.447; p≤.01; R2 = .199 (20.0%)) є домінуючими в поясненні мінливості залежної змінної “толерантність до невизначеності” r = -.447; p≤.01;R2 = .199 (20.0%)) є домінуючими в поясненні мінливості залежної змінної “толерантність до невизначеності”. Предиктори “ставлення до новизни”(r = .376; p≤.01; R2 = .141 (14.0%)) та “ставлення доскладних задач” (r = .340; p≤.01; R2 = .115 (12.0%))хоч і мають статистично значущу кореляцію і відсоток поясненої дисперсії є меншими, ніж в описаних вище. Дискусія і висновки. Толерантністьє інтегральною характеристикою особистості, щопередбачає прийняття індивідуальності іншоїлюдини та власної особистості. У здобувачів вищоїосвіти педагогічного спрямування діагностованосередній з тенденцією до низького рівень проявутолерантності до невизначеності. Це є наслідкомвідсутності досвіду взаємодії майбутніх педагогівз невизначеністю та долання спричинених неютруднощів. Результати множинного регресійногоаналізу засвідчили найбільший вплив на вияв толерантності до невизначеності таких предикторів як“ставлення до невизначених ситуацій” та “наданняпереваги невизначеності”.