Результати адаптації методики вивчення акультурації мігрантів Дж. Беррі на українській вибірці - Aндрушко Яринa (Insight: the psychological dimensions of society, 2023)
У статті висвітлюється сучасний підхід до дослідження акультураційних процесів на прикладі українських вимушених мігрантів. Мета дослідженняполягає в адаптації англомовної версії опитувальника акультурації Дж. Беррі українською мовою.Методи. Переклад методики акультурації з англійської на українську здійснювався за участі двохнезалежних експертів, що допомагали перекладати та оцінювати якість остаточної версії методики. У дослідженні взяло участь 502 респонденти,мігранти з України, які зараз проживають у СШАу зв’язку з війною. Опитування проводилося набазі RedCap. Результати. Кореляційний аналіз дозволив виявити провідні показники, зокрема, найвищими показниками кореляції є “інтегральнийпоказник безпеки” та різновиди безпеки (r=.807;r=.767; r=.787). Установлено показник внутрішньоїузгодженості опитувальника: коефіцієнт Альфа коливається від α=.793 – “соціокультурна дезадаптація” до α=.934 – “інтегральний показник безпеки”і показник ретестової надійності (r=.815; p<.01).Факторним аналізом було виокремлено чотирифактори, зокрема, найсильнішим чинником виявився той, що містить показники стратегій акультурації (маргіналізація, сепарація). У другому факторіоб’єднані рівень депресії, соціокультурна дезадаптація, задоволеність життям та рівень тривоги. Третійфактор містить такі компоненти: культурна безпека,економічна безпека та фізична безпека. Четвертийфактор складається лише з однієї компоненти –задоволеність собою. Конструктна валідність оцінювалася шляхом кореляції показників акультурації зі шкалами інших психодіагностичних методик:показники резильєнтності та стресостійкості утворюють причинно-наслідкові зв’язки з показниками акультурації. Дискусія і висновки. Підсумовуючи результати адаптації методики акультураціїДж. Беррі, важливо відзначити, що україномовнаадаптована версія цієї методики демонструє високіпсихометричні характеристики, такі як валідністьта надійність. Це робить її використання можливиму майбутніх дослідженнях акультураційних процесів серед українських мігрантів.