Українська адаптація опитувальника Brief-COPE - Яблонська , Тетяна; Верник , Олексій; Гайворонський , Гліб (Insight: the psychological dimensions of society, 2023)
Мета роботи полягала в адаптації психодіагностичної методики Brief-COPE (Carver et al., 1997) українською мовою. В сучасних умовах військової агресії зростає актуальність вивчення її наслідків дляпсихічного здоров’я мільйонів українців, зокрема,досліджень стратегій подолання стресу, що дасть можливість розроблення ефективних засобів психологічної допомоги. Українська версія методикиBrief-COPE (Carver et al., 1997), широко застосовуваної у всьому світі, дасть можливість практичноговикористання з метою психодіагностики, а такожможливість здійснення порівняльних досліджень.Методи. Переклад опитувальника Brief-COPE з англійської мови на українську виконано двома психологами-білінгвами методом зворотного перекладу.Вибірку дослідження склали 192 респондентивіком від 17 до 44 років (М=23.12, SD=6.32), переважно студенти та молоді працюючі дорослі. Опитування здійснено через онлайн-сервіс GoogleForms. Досліджуваним було запропоновано ситуаційний варіант методики; ретест відбувався через10–45 днів після тесту. Також опитуваним булозапропоновано Stress Coping Inventory (SVF120,Janke et al, 1985) в адаптації Н. Водопьянової. Аналіз отриманих даних здійснено за допомогоюпакетів статистичної обробки даних SPSS, JAMOVI;використано методи: описові статистики, аналіз надійності шкал, конфірматорний факторнийаналіз (CFA), експлораторний факторний аналіз(EFA); кореляційний аналіз (коефіцієнт Спірмена).Надійність досліджено на основі моделі Кронбахаз обчисленням коефіцієнту узгодженості альфа.Результати. Результати дослідження свідчать продосить хорошу узгодженість отриманих данихіз базовою теоретичною моделлю методики, завинятком окремих шкал, що кореспондується ізданими зарубіжних досліджень щодо певної дискусійності факторної структури Brief-COPE. Перевірка змістової валідності показала значну кількість сильних кореляцій. Виявлено високий рівеньтест-ретестової надійності методики, яка адаптувалася. Здійснено порівняння результатів отриманих даних із даними зарубіжних досліджень ізвикористанням Brief-COPE. Дискусія і висновки.Перевірка психометричних характеристик української версії методики Brief COPE inventory (Carver,1997) показала достатньо високу внутрішню валідність і надійність адаптованої методики. Такимчином, можна стверджувати, що українська версіяметодики Brief COPE inventory (Carver, 1997) можевикористовуватися у дослідженнях для вимірювання копінг-поведінки особистості.