Диспозиційні предиктори психологічного благополуччя майбутніх психологів в умовах воєнного стану - Карпенко , Зіновія Степанівна; Климпуш , Арсен Романович (Insight: the psychological dimensions of society, 2023)
Статтю присвячено емпіричному дослідженню й теоретичному обґрунтуванню диспозиційної детермінації психологічного благополуччя особистості в контексті надзвичайних ситуацій. Мета дослідження полягала в експлікації зв’язку між рисами Великої п’ятірки та складниками психологічного благополуччя особистості в умовах воєнного стану. Методи: тестування за допомогою української адаптації короткого п’ятифакторного опитувальника TIPI-UKR М. Кліманської та І. Галецької (2019), опитувальника “Шкали психологічного благополуччя” К. Ріфф в адаптації С. Карсканової (2011); анкетування; описова статистика, кореляційний та факторний аналізи;структурна інтерпретація даних. Результати. Загальну вибірку емпіричного дослідження склали 48 студенток першого курсу спеціальності “Психологія” (перша група), з яких на 40 осіб (83.3%, друга група) особливо негативно вплинуло повномасштабне російське вторгнення. Назагал підтверджено значущий позитивний зв’язок екстраверсії зі всіма складниками психологічного благополуччя, тоді як у другій групі він ослаблений та неповний. Натомість значення відкритості досвіду та дещо менше добросовісності у представниць другої групи зростає. Факторний аналіз рис Великої п’ятірки засвідчив існування інтегральних особистісних диспозицій, що пояснюють 64.55% дисперсії змінних, котрі впливають на психологічне благополуччя, з яких стабільність (поєднання добросовісності, дружелюбності й емоційної стабільності) пов’язана з ціннісно-цільовим трансцендуванням особистості, а пластичність (поєднання екстраверсії з відкритістю досвіду) – з її інструментально-операційним оснащенням. Висновки. Доведено, що найвагомішими предикторами психологічного благополуччя майбутніх психологів в умовах воєнного стану є екстраверсія та відкритість досвіду (генеральний фактор “пластичність”), які зумовлюють структурну перебудову адаптаційних ресурсів особистості під впливом хронічного стресу.